İfade Özgürlüğü Nefret Söylemi İçin Bir Kılıf Olmamalı

Furkan Şenay, ifade özgürlüğünün nefret söylemi için bir kılıf olarak kullanıldığına vurguda bulunarak “İfade özgürlüğü adı altında nefret suçlarının suiistimal edilmesinin engellemesi gerekiyor.” dedi.

A Haber ekranlarında yayınlanan Ajans Gün İçi programına konuk olan SETA Dış Politika Araştırmacısı Furkan Şenay, Avrupa’da yükselen İslam karşıtlığını; güvenlik, medya ve hukuk temellerinde üç farklı perspektiften yorumladı.

Güvenlik boyutunda, Ortadoğu’daki IŞİD terörü üzerinden Müslümanlara yönelik yeni regülasyonlar gerçekleştirildiğinin altını çizen Şenay, Müslümanların medyada aşırılıkla ilgili haberler eşliğinde kanlı, barbar imajıyla bağdaştırılarak kamuoyuna sunulmasının İslamofobik algıya hizmet ettiğini vurguladı.

Değerlendirmesinin devamında, hukukçuların ifade özgürlüğü ile nefret suçu arasındaki ince çizginin daha belirgin hale gelmesini sağlamaları gerektiğine dikkat çeken Şenay, ifade özgürlüğünün nefret söylemi için bir kılıf olarak kullanıldığına vurguda bulunarak “İfade özgürlüğü adı altında nefret suçlarının suiistimal edilmesinin engellemesi gerekiyor.” dedi. 

Etiketler: