Rapor: Rusya’nın Ukrayna’daki Hibrid Savaşı (2014-2018)

Bu rapor Rusya’nın Ukrayna’ya karşı giriştiği hibrid savaşın arkasındaki asıl sebeplerin neler olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır.

Şubat 2014 Ukrayna Devrimi’nden kısa bir süre sonra Kiev yönetiminde Batı yanlısı bir hükümet iktidara geldi. Rusya Federasyonu için Ukrayna’daki nüfuzunun ve Kırım Yarımadası’nda mevcut donanmasının tehdit altında olduğu açıktı. Bu bağlamda Rusya, Ukrayna’nın AB’ye ve NATO’ya katılmaya yönelik adımlar atmaya devam edeceğini düşünerek böyle bir senaryonun gerçekleşmemesi için müdahale etmek zorunda olduğunu anladı.

Bu rapor Rusya’nın Ukrayna’ya karşı giriştiği hibrid savaşın arkasındaki asıl sebeplerin neler olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Raporun geçici varsayımı Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı başlattığı hibrid savaşın Ukrayna’nın AB ve NATO’ya katılımını önlemek için bu eski Sovyet Cumhuriyetini istikrarsızlaştırmak ve parçalamak amacında olduğudur.

27 Şubat 2014’te Rus askeri istihbarat unsuru GRU ile bağlantılı kimliği belirsiz silahlı adamlar Kırım’daki belli başlı devlet kurumlarına ait binaları ele geçirerek Rus bayrağını göndere çektiler. Bir haftadan daha kısa bir sürede Rusya yarımadayı kontrolü altına aldı ve Kırım 18 Mart 2014’te Rusya Federasyonu tarafından ilhak edildi. Buna rağmen Moskova yönetimi durmadı. Mart 2014’ten itibaren Donetsk, Luhansk ve Harkov gibi Ukrayna’nın doğusundaki şehirlerde Rus yanlısı nüfus arasında protestoları cesaretlendirdi. Mayıs 2014’ten itibaren Rusya, Ukrayna’nın doğusunda devlet dışı aktörleri savaşta vekil olarak kullandı. Bu aktörlere para ve savaş araç-gereçleri temin etti. Dolayısıyla vekil aktörlerinin Donetsk ve Luhansk bölgelerini kontrol altına alabilmelerini sağladı. Moskova yönetimi aynı zamanda Ukrayna üzerinde ekonomik, psikolojik ve siber savaş da başlatarak bu ülkenin topraklarında casusluk faaliyetleri de düzenlemiştir.

Raporda özetle Rusya Federasyonu’nun 2014-2018 arasında Ukrayna’da uyguladığı hibrid savaşın özelliklerine ve bunları uygulama şekline dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır..

Etiketler: