Fransa’nın Politikaları Karşısında Terörün Sosyolojisi

Fahrettin Altun, radikalleşme süreçlerinin hem Fransız siyasetini hem de göçmenleri önemli ölçüde etkilediğinin altını çizerek, bu durumun terörün mazereti şeklinde ele alınamayacağını ancak terör faaliyetini yapanların “kendilerini meşrulaştırdıkları söylemsel zemin” şeklinde okunabileceğini belirtti.

TRT Haber ekranlarında yayınlanan Yarından Önce programına konuk olan SETA İstanbul Genel Koordinatörü Fahrettin Altun, Paris saldırısı bağlamında terör saldırılarının sosyolojisini değerlendirdi.

Konuşmasında, terörün son derece profesyonel, ciddi finans kaynağına sahip ve uluslararası örgütlenme neticesinde tüm devletleri tehdit eden bir gerçeklik halini aldığını belirten Altun, “Terörün kendisini meşrulaştırdığı “ben haklıyım” söylemini kullanabildiği bir takım toplumsal vasatlar söz konusudur. Bu toplumsal vasat aslında dolaylı olarak da bu süreci hem besler hem de bu sürecin haklılaştırılması için o terör faaliyetini sürdüren aktörlere ana bir malzeme verir. Bu anlamda Fransa’nın uyguladığı politikalarla bu malzemeyi aslında bir taraftan ürettiğini düşünüyorum.” tespitinde bulundu.

Değerlendirmesinin devamında, radikalleşme süreçlerinin hem Fransız siyasetini hem de göçmenleri önemli ölçüde etkilediğinin altını çizen Altun, bu durumun terörün mazereti şeklinde ele alınamayacağını ancak terör faaliyetini yapanların “kendilerini meşrulaştırdıkları söylemsel zemin” şeklinde okunabileceğini belirtti.

Etiketler: