ABD Seçimlerinin Gündemi ‘Güvenlik’

ABD seçimleri öncesi beklenmedik bir şekilde dış politika ve ulusal güvenlik meseleleri kampanyaların en önemli başlıklarından biri haline gelmeye başladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Kasım ayında yapılacak seçimler öncesi son düzlük olarak kabul edilen başkan adayları arasındaki tartışmaların ilki bugün Denver kentinde yapılacak. Yaklaşık elli milyon Amerikalının izlemesi beklenen tartışmalar özellikle henüz kime oy vereceği konusunda karar verememiş bağımsız seçmeni etkileyebilmek için adayların en önemli aracı konumunda. Önümüzdeki günlerde büyük oranda seçim kampanyalarının gündemini belirleyecek tartışmaların ilkinin ekonomi ağırlıklı olması beklenirken bir yandan da beklenmedik bir şekilde dış politika ve ulusal güvenlik meseleleri kampanyaların en önemli başlıklarından biri haline gelmeye başladı.

Bundan bir ay öncesine kadar başkan Obama’nın en güçlü olduğu alan olarak gösterilen ve Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’nin çok fazla üzerinde durmak istemediği ulusal güvenlik konusunda Libya’da yaşanan olaylar sonrasında ciddi bir kırılma yaşanmaya başladı. Olaylar henüz sıcaklığını korurken yaptığı açıklamalar ile oldukça tepki toplayan Romney meselenin peşini bırakma niyetinde görünmüyor. Dahası Obama’ya karşı mücadele veren birçokları 11 Eylül’ün 11. Yıldönümünde meydana gelen olayları Obama’nın ulusal güvenlik kredibilitesini tartışmaya açabilmek için önemli bir araç olarak görüyor. Son iki haftadır kararsız on eyalette başlatılan televizyon reklam kampanyaları ile Romney takımı Başkan Obama’nın dış politikada ve ulusal güvenlik politikalarına daha önce hiç olmadığı kadar açıktan bir eleştiri atağı başlatmış durumda.

Bunun yanında Romney ekibinin sözcüleri de katıldıkları her televizyon programında Libya olayının öncesinde ve olayların yaşandığı sırada dışişlerinin yaptığı hataları gündeme getirmeye çalışıyor. Bu noktada Romney takımı Amerikan büyükelçisinin ölümüyle sonuçlanan olaylar sonrasında henüz resmi bir soruşturma başlatılmadığı ve olaylar sırasında yetkililerin yaptığı ihmalkarlıkların Obama yönetimi tarafından hasıraltı edilmeye çalışıldığı iddiasını sıklıkla tekrarlıyor.

Meselenin Romney kampanyasına sağladığı en önemli fırsat Obama’nın ulusal güvenlik alanındaki liderlik vasıflarını yeniden tartışmaya açmak oldu. Romney ve ekibi ilk kez bu kadar sesli olarak Bin Ladin ile birlikte El-Kaide’nin lider kadrosundan 22 ismi ortadan kaldırdan Obama’yı ulusal güvenlik konularında yeterince sert olmamakla suçluyor. Obama’nın olayların hemen ertesinde kampanya toplantılarına katılmak için Washington’dan ayrılması hemen hemen hergün ya Romney ya da başkan yardımcısı adayı Paul Ryan tarafından gündeme getirilirken Obama’nın olayları yorumlarken kullandığı “yoldaki tümsekler” ifadesi de her reklam filminde seçmene Obama’nın durumun ciddiyetini anlayamamış olmasının kanıtı olarak ortaya koyuyor. Romney takımı son başlattığı reklam kampanyalarında bu uğurda Demokrat Parti Kongresi’nde Cumhuriyetçi adaylara en ağır darbeleri vuran eski başkan Clinton’u dahi kullanmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde başlatılan yeni bir reklam filminde Romney ekibi Clinton’un Afrika’daki büyükelçiliklere yapılan saldırılar sonrasında misilleme saldırıları düzenlemesinden övgüyle bahsederek Obama’nın şimdiye kadar hiçbir tepki göstermemiş olmasını başarısız bir liderliğin göstergesi şeklinde sunuyorlar.

Şimdiye kadar ulusal güvenlik alanında şahinliğini ispatlamış olan ve tüm anketlerde seçmenin bu alanda daha mahir gördüğü Obama için bu mesele belki de seçim sürecinde bu alanda önüne çıkan en ciddi kriz durumunda. Her ne kadar Libya meselesinin somut olarak seçmen üzerinde yaptığı etki henüz açık biçimde görülmese de gözlemciler Obama’nın bu konuda etkili bir savunma yapamaması halinde dış politika tartışmalarında sorun yaşayabileceği görüşünde. Her ne kadar bu etkinin Tahran’da 1979 yılında yaşananlar sonrasındaki kadar büyük olmayacağı düşünülse de tartışmaların yarışı daha çekişmeli hale getirmesi durumunda meselenin olası etkisi daha da kritik bir hal alabilecek. Bu da yapılan son anketlerde Obama’nın yaklaşık dört puan kadar gerisinde görülen ve kararsız eyaletlerin hemen hemen tümünde Obama’nın gerisinde olan Cumhuriyetçi aday Mitt Romney adına aradaki farkı kapatmak için belki de son şans olacak.

Dünya Bülteni, (03.10. 2012)

Etiketler: