SETA Lübnan Raporu Tanıtım Toplantısı

SETA RAPOR TANITIM TOPLANTISI Rapor Sunumu:     Talha Köse     SETA Panel: Oturum Başkanı:     İbrahım Kalın     SETA Konuşmacılar:     Prof. Dr. Meliha Altunışık     ODTÜ     Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya     İTÜ     Tarih: 20 Aralık 2006 Çarşamba  Saat: 16.30 – 18.30 Yer: SETA, Ankara

SETA RAPOR TANITIM TOPLANTISI

Rapor Sunumu:
    Talha Köse
    SETA
Panel:

Oturum Başkanı:
    İbrahım Kalın
    SETA

Konuşmacılar:
    Prof. Dr. Meliha Altunışık
    ODTÜ
    Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya
    İTÜ
   
Tarih: 20 Aralık 2006 Çarşamba 
Saat: 16.30 – 18.30

Yer: SETA, Ankara

SETA (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları) Vakfı, 20 Aralık 2006 Çarşamba günü 16.30–18.30 saatleri arasında Talha Köse ve Selin Bölme tarafından hazırlanan “Lübnan’da İstikrar Arayışları” başlıklı SETA Lübnan Raporu’nun kamuoyuna sunulacağı bir toplantı düzenledi. Sunumun ardından Dr. İbrahim Kalın’ın başkanlık ettiği ve ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meliha Altunışık ile İTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın katıldığı panelde Lübnan’daki son gelişmeler değerlendirildi.

SETA Lübnan Raporu: “LÜBNAN’DA İSTİKRAR ARAYIŞLARI”

Ortadoğu’da son yıllarda yaşanmakta olan gerilimler ve çatışmalar uzun bir süredir dünya siyasetinin sıcak gündemini teşkil etmektedir. Bu karmaşık denkleme Lübnan da eklenince, Ortadoğu’da istikrar arayışları içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Lübnan’daki gelişmelerin bölgenin tümünü etkileyebileceği iç savaş döneminde tecrübe edilmiştir. Lübnan, Türkiye’nin Ortadoğu çıkarları açısından göz ardı edilebilir bir ülke değildir. Türkiye, Lübnan konusunda stratejik yaklaşımını belirlerken, Ortadoğu’nun bütününde yaşanmakta olan çatışma süreçlerini ve bloklaşmaları dikkate almak zorundadır. Mevcut şartlarda, BM’nin 1701 sayılı kararının Lübnan’a ne ölçüde istikrar getireceği belirsizdir. TBMM 5 Eylül 2006 tarihinde Lübnan’daki Barış Gücü’ne katılmak üzere birlik gönderme konusunda karar almış ve Türk Birlikleri 19 Ekim 2006’da gönderilmeye başlanmıştır. BM Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) misyonu birçok açıdan riskler içermektedir. Bu nedenle bu konu Türk askerinin Lübnan’da göreve başlamasından sonra da tartışılmaya devam etmektedir. Bu raporda Lübnan’ın siyasi ve sosyal yapısı kısaca incelenmekte, Lübnan’daki temel siyasi ve sosyal aktörlerin rolleri analiz edilmekte, krize neden olan sorunlar irdelenerek bu sorunların kısa, orta ve uzun vadede çözümü doğrultusunda atılabilecek adımlar ele alınmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’nin siyasi tercihleri araştırılmakta ve Lübnan’da istikrarın tesisi için atılabilecek adımlar irdelenmektedir. 

Raporun üzerinde durduğu konular ana hatlarıyla şöyledir: • Lübnan Türkiye’nin Ortadoğu perspektifinde nereye oturmakta? • Lübnan’ın karmaşık etnik/mezhepsel yapısı ve çatışma sürecinin analizi • Soruna neden olan hususlar nelerdir? • UNIFIL ve 1701 sayılı karar Lübnan’a istikrar getirebilecek mi? • Lübnan’da istikrar için kısa, orta ve uzun vadede neler yapılabilir? • Türkiye ve diğer uluslararası aktörler ne gibi roller oynayabilir?

Basında SETA Lübnan Raporu:
http://www.haber10.com/haber/53294/ 
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=206098
http://www.haber10.com/makale/5559/
http://www.haber10.com/haber/53613/
http://www.milligazete.com.tr/index.php?action=show&type=news&id=37323
 
 

Etiketler: