Kuzey Kore Gerilimi

SETA Washington DC'nin Asya-Pasifik Uzmanı Dr. Kılıç Kanat, Kanal 24'te yayınlanan Brifing Odası programında son günlerde Uzakdoğu'da yaşanan Kuzey Kore kaynaklı politik gerilimi değerlendirdi.

Kanal 24 televizyonunda Perşembe günleri yayınlanan Brifing Odası programının bu haftaki bölümünde, son günlerde Kore yarımadasında yaşanan Kuzey Kore kaynaklı politik gerilim değerlendirildi. Programda krizi değerlendiren SETA DC’nin Asya-Pasifik uzmanı Kılıç Kanat, Kuzey Kore’nin bu kriz hamleleriyle ne yapmak istediğine dair analizlerde bulundu. Kanat, bu konuda baskın olarak kabul edilen iki tezin olduğunu belirtti. Bu tezlerden ilkinin, bu hamleler sayesinde Kuzey Kore lideri Kim Yong-Un’un ülke içinde liderliğini pekiştirmeye dönük olduğunu kaydeden Kanat, ikinci teze göre ise Kim Yong-un bu tür krizlerle ‘Asya-Pasifik Pivotu’nu başlatmış olan Amerika tarafından muhatap alınan bir devlet başkanı olmayı amaçladığını ifade etti.

Diğer yandan, Asya – Pasifik’teki tüm Amerikan donanmasının Kuzey Kore’ye doğru hareket etmeye başlamasından ve dolayısıyla kendisine yaklaşıyor olmasından en çok rahatsız olan ülkenin Çin olduğunu vurgulayan Kanat, bunun, Çin’in Kuzey Kore’ye her seferinde destek vermesine rağmen bu kez Kuzey Kore’yi kınayan ilk devlet olmasına sebep olduğunu belirtti. Mevcut durumun Çin açısından ikinci bir riski daha doğuracağını ifade eden Kanat, bu riskin, Çin’e doğru muhtemel bir mülteci akını olduğunu belirtti.

Programda Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Yong-un’un liderlik analizini de yapan Kanat, “Bu tür otoriter ülkelerdeki liderliklerde, baba – evlat arasında bir çekişme olduğundan bahisle Kim Yong-un’un, babası Kim Yong-il’i geçmek istediği ileri sürülebilir. İkincisi ise, mevcut kriz, bu tip liderlerin kendilerini ispatlama, liderliklerini pekiştirme girişimlerinden birisi olarak görülebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: