Temel Karamollaoğlu, 5 saat süren toplantının ardından Saadet Partisi Genel Merkezi önünde toplananlara hitaben yaptığı konuşmada, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı. (Erçin Ertürk/AA, 6 Mart 2023)

İttifakların Seçim Sonrası Akıbetleri

Tamamen karşıtlık üzerinde kurulmuş İttifakların uzun süreli olacağını düşünmek fazlaca iyimserlik olacaktır.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin en başta öngörülemeyen sonuçlarından biri, partiler arasında iş birliklerinin başlaması oldu. İttifak adı verilen siyasi birlikler, partilerin hem seçim döneminde hem de sonrasında belirli ilkeler çerçevesinde ortak hareket etmelerini beraberinde getirdi. AK Parti ile MHP “Cumhur”, CHP ile İYİ Parti ise “Millet” İttifakı çatısı altında buluştu, zamanla başka partiler de bunlara katıldı. İttifakların vardığı nokta, en son 2023 seçimlerinde ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarmaya dek ulaştı. Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yeniden aday gösterirken, Millet İttifakı oldukça tartışmalı şekilde olsa da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıkladı. Bu süreçte, Millet İttifakı’nın yaşadığı çatışmalar, özellikle Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkıp sonra geri adım atması, ittifakın birlikte hareket etme zaafını gösterdi. Aslında bu yaşananlar, Millet İttifakı’nın seçim sonrasındaki iş birliği konusunda yaşayacağı muhtemel zorlukları gösteriyor.

Cumhur İttifakı, 2018 seçimlerinden itibaren uyumlu ve sorunsuz bir iş birliği görüntüsü sunuyor. Öncelikle her iki parti arasında, ülkenin temel sorunları karşısında tam bir mutabakat olduğunu söylemek mümkün. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, farklı vesilelerle hükümet politikalarına olan desteğini izhar ediyor, iktidar tarafından parlamento gündemine getirilen kanun tasarılarına MHP Grubu kabul oyu veriyor. Buna karşılık, AK Parti de hem liderler hem de parti yöneticileri arasındaki temaslar aracılığıyla MHP’nin izlenen politikalara ve alınacak kararlara yönelik düşüncelerini hassasiyetle izliyor ve gündeme taşıyor. Üstelik MHP, bakanlıklara ya da belirli bürokratik görevlere kendisine yakın isimlerin getirilmesini beklemeden hükümet politikalarını destekliyor.

Seçimlerden sonra Cumhur İttifakı’nın mevcut iş birliğini devam ettirmesinin önünde hiçbir engel yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teklifiyle hükümete MHP’den bazı isimlerin alınması durumuyla karşılaşılabilir. Ancak bu ihtimalin, İttifak açısından MHP’nin öne sürdüğü bir şart olmadığının altını çizmek gerekiyor. Nitekim bu yönde bir teklif gitse bile Bahçeli, iktidara dışarıdan destek verdikleri mevcut durumun devamını tercih edebilir. Dolayısıyla seçimlerden sonra da Cumhur İttifakı’nın aynı çerçevede iş birliğini sürdüreceği görülüyor.

Devamını Kriter sitesinde okumak için tıklayın: İttifakların Seçim Sonrası Akıbetleri

[Kriter, 1 Nisan 2023]

Etiketler: