Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin geleceği tartışıldı

Insight Turkey dergisinin düzenlediği panelde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Irak merkezi hükümeti arasındaki sorunlar ve ilişkilerin geleceği ele alındı.

SETA’da düzenlenen ve Insight Turkey dergisi editörü İhsan Dağı‘nın yönettiği “Varolma Mücadelesi ve Bağımsızlık Arasında Irak Kürdistanının Geleceği” başlıklı panele konuşmacı olarak, İngiltere’deki Kings College’dan William Park, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Burak Bilgehan Özpek ve enerji politikaları uzmanı Şıvan Zulal katıldı.

“SURİYE’DE KÜRT KİMLİĞİNİ BAAS ŞEKİLLENDİRDİ”

Park, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Türkiye arasında son dönemde gözle görülür bir yakınlaşma yaşandığına dikkati çekti. Enerji kaynakları meselesinin bu ilişkinin sadece bir boyutunu oluşturduğunu belirten Park, taraflar arasındaki uyumda mezhepsel kimliğin de etkili olduğunu savundu.

Suriye’deki gelişmelere de değinen Park, bu ülkedeki Kürt kimliğinin Baas rejimi tarafından şekillendirildiğini ve Türkiye’yi rahatsız edecek bir doğrultuda teşvik edildiğini, Türkiye’nin Suriye’de olası bir otonom Kürt bölgesinin varlığından oldukça rahatsız olacağını ifade etti.

Park, Kürt meselesinin bölgesel nitelikli bir sorun olduğunu vurgulayarak, bu sorunun stratejilerle ya da planlarla çözümlenemeyeceğini, durumun bir kaos niteliği aldığını savundu. 

“MALİKİ SERT BİR MERKEZİLEŞTİRME POLİTİKASI İZLİYOR”

Burak Bilgehan Özpek ise Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin “sert bir merkezileştirme politikası izlediğine” ve attığı her adımın kuzeydeki Kürt yönetiminin geleceğine etki ettiğine işaret etti.

Gerek siyasi gerek hukuki boyutlarıyla IKBY’nin statüsünün uluslararası alanda tartışılmaya devam ettiğini kaydeden Özpek, kendisinin Kürt yönetiminin durumunu de facto devlet olarak tanımladığını söyledi.

Özpek, Irak’ta merkezi yönetim ile Kürt yönetimi arasındaki anlaşmazlığın geleceğine ilişkin akademik tartışmalarda üç seçeneğin ön plana çıktığını aktararak, bunları, “barış içinde ayrılma, barış içinde yaşama ve sivil çatışma” olarak ifade etti. 

“IRAK’TA TÜRKİYE KİLİT ÖNEME SAHİP”

Siyasi analist ve enerji uzmanı Şıvan Zulal da, Türkiye’nin ve Türk müteşebbislerin Kuzey Irak’taki ekonomik potansiyeli etkin biçimde değerlendirdiğini ifade etti. Bağdat yönetiminin ülkenin kuzeyindeki doğal kaynakları da sıkı bir merkeziyetçilikle kontrol etmeye çalıştığına değinen Zulal, Türkiye’nin Irak’ta Kürt yönetimi ile merkezi yönetim arasındaki gerginlikte kilit ülke olduğunu savundu. Zulal, “Kürtler merkezi yönetime karşı ancak enerji gelirleriyle ayakta durabilir ve bu kaynakları ancak Türkiye üzerinden dünyaya ulaştırabilir” görüşünü dile getirdi.

Panel videosu için tıklayınız. Panel fotoğrafları için tıklayınız.

Etiketler: