Perspektif: 2014-II. Çeyrek GSYH Büyüme Beklenti Anketi

2014 Yılı İkinci Çeyrek GSYH büyüme beklentisi nedir? 2014 Yılı İkinci Çeyrek GSYH büyüme beklentisine etki eden faktörler nelerdir?

SETA tarafından temel makroekonomik değişkenlerin en önemli verilerinden ekonomik büyüme oranı için bir beklenti anketi gerçekleştirilmiştir. Bu anketin amacı, ekonomik karar birimlerine kısa vadeli beklentilere ilişkin bilgi sunmak ve ekonomik büyümede karar alıcı ve uzman kişilerin çeşitli makroekonomik değişkenlere ilişkin beklentilerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla, 2014 yılı ikinci çeyrek GSYH büyüme tahmini için 20 ekonomist ile görüşülmüştür. Ankette, büyüme rakamına ilişkin alınan tahminlerin yanı sıra ekonomistlerin ekonomik büyümenin kaynakları ile ilişkin değerlendirmeleri de sorulmuştur. Ekonomik büyüme beklentisi için yapılan tahminlerin aritmetik ortalaması hesaplanarak 2014 yılı ikinci çeyrek ekonomik büyüme beklentisi elde edilmiştir.

Ankete katılan ekonomistlerin ikinci çeyrek GSYH büyüme beklentileri en yüksek yüzde 3,7, en düşük yüzde 2,2, beklenti ortalaması yüzde 3,1 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen beklenti rakamının 2013 yılı dört çeyreklik ve 2014 yılı ilk çeyrek ekonomik büyüme oranlarına göre değişimi grafikte verilmiştir. Beklenen ekonomik büyüme tahminlerinin bir önceki çeyreğe göre düşüş yaşanmasında, AB ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan gerilimli ortamın ülke ekonomilerine etkisi ile birlikte oluşan dış talep daralması ve iç talepte yaşanan daralmanın etkili olduğu ifade edilmiştir.

Etiketler: