Taksim Olayları ve Sokak-Siyaset İlişkisi

TRT1'de yayınlanan Enine Boyuna programında Taksim Gezi Parkı olaylarını yorumlayan SETA Siyaset Direktörü Hatem Ete, “olayı ne sadece çevreci duyarlılığa bağlama saflığına düşülmeli ne de olay toplumsal değil, yüzde yüz siyasi bir karşıtlıktır bağlamına düşülmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Taksim Gezi Parkı olayları çerçevesinde siyaset-sokak ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulunan SETA Siyaset Direktörü Hatem Ete, Taksim’de yaşanan olayları yeni ve önemli bir mesele olarak gördüğünü belirterek, “Siyasi muhalefetin toplumsal muhalefeti yedeğine alamama sıkıntısı var. Güçlü bir iktidar karşısında güçlü bir siyasi muhalefet bulunmuyor. Muhalefetin zayıf olmasının sebebi, sokaktaki gerilimleri bir filtreden geçirip, siyasete aktaramaması. Bu nedenle de siyaset doğrudan sokakla uzlaşmayı seçti, sokağa inerek, sokağın dilini kullanarak iktidarı sıkıştırma yolunu seçti. Bunu biz daha önce gördük. 29 Ekim Cumhuriyet mitingleri, Ankara’daki miting, Reyhanlı’daki mitingler buna benzer oldu. ” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkedeki yoğun gündemin toplumu kaygılandırdığını ve bu birikimin açığa çıkması için bir yolun kollandığını vurgulayan Ete, olayların kolay absorbe edilebilecekken, polisin aşırı güç kullanması ve medyada yer alan asparagas haberlerin vicdanları ayaklandıran etkisinin olayları büyüttüğünün altını çizerek, “olayı ne sadece çevreci duyarlılığa bağlama saflığına düşülmeli ne de olay toplumsal değil, yüzde yüz siyasi bir karşıtlıktır bağlamına düşülmelidir.” dedi.

Etiketler: