İhvan Neden Yok Edilemez?

İhvan'ın faaliyetlerinin sadece Mısır'da ve belirli bir süre durdurulabileceğini yargıçlar da gayet iyi bildiklerinden, Cemaat'i değil faaliyetlerini yasakladılar. Çünkü İhvan, 70 küsur ülkede fiili olarak “İhvan” adıyla örgütlenmiş bir “dünya markası”dır.

Mısır’da Müslüman Kardeşler (İhvan) hakkında açılan kapatma davası “Kahire Acil İşler Mahkemesi” tarafından görüldü ve İhvan kapatıldı.

Daha önce iki defa yasaklanan İhvan, tarihinde ilk kez bu şekilde bir mahkeme kararıyla karşılaşıyor.

Cemaat, ilk defa 8 Aralık 1948 tarihinde yasaklandı. Bu karar, aynı zamanda savunma bakanı ve başbakanlık görevlerini yürüten zamanın askeri yöneticisi Mahmud Fehmi Paşa el Nukraşi tarafından alındı.

İhvan, bu karara bir aydan kısa bir süre içinde sert bir şekilde cevap vermiş ve Nukraşi Paşa bir suikasta kurban gitmişti.

İhvan’ın ikinci yasaklanması ise Cemal Abdunnasır zamanında gerçekleşti. Abdunnasır, aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle, siyasi faaliyet yaptığı gerekçesiyle Ocak 1954’te Cemaat’i yasakladığını açıkladı.

HÜRRİYET VE ADALET PARTİSİ DE KAPATILACAK MI?

Mahkeme tarafından dün açıklanan kapatma kararında, “Cemaat’e bağlı bütün faaliyetlerin yasaklanması ve menkul ve gayrimenkul bütün mal varlığına el konulması” ifadeleri yer alıyor. Bu durum bazı kanun adamlarına göre, Cemaat’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi’nin de kapatılacağının işareti.

Çünkü Mısır Ceza Kanunu’nun 86. maddesi, STK’ların siyasi faaliyetlerde bulunmalarını yasaklıyor. Kapatma kararın ardından parti, yasaklı bir sosyal toplum kuruluşuna bağlı bir siyasi parti haline geldi. Parti, kanuni olarak İhvan’a doğrudan bağlı olmasa bile kapatılabilir.

Mısırlı meşhur hukukçu Isam İslambulli’ye göre, cemaat yasaklandığı için cemaat üyelerinin içinde yer aldığı siyasi parti de haliyle kapatılacaktır. Ayrıca mahkeme kararında “Cemaat’e bağlı bütün oluşumlar yasaklanmıştır” denilmektedir. Bu ibare, partinin de yasaklanacak kurumlar arasında yer alacağını gösteriyor.

Ancak, Hürriyet ve Adalet Partisi’nin Partiler Kanunu’na tâbî olduğu için kapatılmayacağını ifade edenler de bulunuyor. Mısırlı emekli yargıç Mahmud el Hudari’ye göre, mahkeme kararı partinin kapatılmasını gerektirmiyor. Çünkü Partiler Komisyonu, Şura Meclisi’ne bağlı bir kurum. Partilerin meşruiyeti konusunda Şura Meclisi söz sahibidir.

Ancak ülkenin içinde bulunduğu genel hava ve yönetimin yanı sıra, Şura Meclisi’nin askeri müdahalenin ardından iptal edildiği göz önüne alınırsa, partinin kapatılması ihtimalinin daha güçlü olduğunu ifade etmek gerekiyor.

İHVAN’IN TEMYİZ HAKKI BULUNUYOR

İhvan ile ilgili söz konusu kararın 15 gün içerisinde temyize götürülmesi ihtimali de bulunuyor. Bu karardan zarar gören herhangi bir şahıs, Temyiz Mahkemesi’ne başvurabilir. Başvurunun Cemaat veya yöneticileri tarafından yapılması gerekmiyor.

Cemaat’in kapanmasına rağmen yöneticilerinden hiçbirisi hakkında siyaset yasağı konulmaması ise dikkat çekici. Bu nedenle Hayrat el Şatır ve Muhammed Bedi gibi isimlerin dahi cumhurbaşkanlığına aday olmalarının önünde kanuni bir engel olmadığı da konuşuluyor.

İHVAN YOK EDİLEBİLİR Mİ?

Yargıç Muhammed el Seyyid başkanlığında verilen mahkeme kararında, “Müslüman Kardeşler Cemaati, onun uzantısı olan Müslüman Kardeşler Cemiyeti ve bunlara bağlı oluşumların Mısır’daki faaliyetleri yasaklanmıştır.” deniliyor.

Mahkeme tarafından verilen bu karar, Müslüman Kardeşler’in bitirilemeyeceği algısını zımni olarak içinde barındırıyor. Kararda, “Cemaat’in Mısır’daki faaliyetleri” kelimelerinin özenle seçildiği görülüyor. Çünkü 80 küsur yıllık bir fikrî oluşumun sonlandırılmasının mümkün olmadığını karar alıcılar da bildiklerinden, “faaliyet” ve “Mısır” kelimelerini özenle seçmişler.

İhvan’ın faaliyetlerinin sadece Mısır’da ve belirli bir süre durdurulabileceğini yargıçlar da gayet iyi bildiklerinden, Cemaat’i değil faaliyetlerini yasakladılar.

Çünkü İhvan, 70 küsur ülkede fiili olarak “İhvan” adıyla örgütlenmiş, Türkiye ve Pakistan gibi ülkelere ise fikri olarak tesir etmiş bir “dünya markası”dır ve yok edilemez…

Etiketler: