Karagöl: Ekonominin Şokları Emme Kapasitesi Sınırlı

SETA Ekonomi Direktörü Prof. Erdal Tanas Karagöl, faiz artışının yatırım maliyetlerini yükselttiğini hatırlatarak, “Faiz artırımı maliyetli ancak riskli olan ülkeler için faiz artırmaktan başka da araç yok” dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Türkiye’nin düşük faiz döneminde başladığı büyük projelere faiz artışı yüzünden ara verilmemesi gerektiğini vurguladı. SETA’ya göre, son dönemde ortaya çıkan olumsuz konjonktür ekonomide dengeleri değiştirdi, faiz artışı yatırım maliyetlerini yükseltti. Ancak buna rağmen büyük yatırımlardan vazgeçilmesi ileride cari açığın etkisini daha da artırmasına yol açacak.

ENERJİ KAYNAKLI CARİ AÇIK ARTAR

SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

Karagöl, Türkiye’nin son dönemde olumlu konjonktürden yararlanarak nükleer santral, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, enerji yatırımları ve finans merkezi başta olmak üzere büyük yatırımlara yöneldiğini belirtirken, şimdilerde olumlu konjonktürün tersine döndüğünü söyledi. Bu olumsuzluklara rağmen büyük yatırımlara devam edilmesi gerektiğini ifade eden Karagöl, aksi halde enerji yatırımlarının aksayacağını, bunun da ileride enerji kaynaklı cari açık riskini körükleyeceğini dile getirdi.

KÖRFEZ SERMAYESİ GELMEYEBİLİR

Karagöl, uluslararası konjonktürün etkisiyle Türkiye’de ve dünyada faizlerin yükseldiğini, bu nedenle yatırımların maliyetinin artacağını belirtirken, “Önceki maliyetlerle şimdiki maliyetler arasında büyük farklar olacaktır. Yeni maliyet hesapları yapılabilir. Ancak yeni maliyetler çıkacak diye bu projelerden kesinlikle geri adım atılmamalı” dedi.

Karagöl, büyük yatırımların ucuz finansmanı için yurt dışından gelebilecek kaynakların bozulan konjonktür nedeniyle artık gelemeyebileceği uyarısında da bulundu. Karagöl, “Büyük yatırımlar için Körfez ülkeleri dahil dışarıdan büyük fonlar bekliyorduk. Ancak dış şartlar şu an için çok uygun değil. Yarın çok farklı şeyler olabilir. Uluslararası konjonktürde sorun var. Ortadoğu’da problemler var” dedi.

MISIR RAPORU YARIM KALDI

Mısır’a da değinen Karagöl, Türkiye’nin Mısır’ı, ihracatta Afrika’ya açılma yolunda bir bir üs olarak kullandığını, ortaya çıkan yeni durumun Türkiye’nin dış ticaretini olumsuz yönde etkileyebileceğini vurguladı. Karagöl, Mısır’da Türk mallarına karşı bir tepki olabileceği, ticari açıdan Mısır’da eski muhatapların bulunamayabileceğini söyledi.

ŞOKLARI EMMENİN DE BİR SINIRI VAR

Erdal Tanas Karagöl, Türkiye ekonomisinin bugüne kadar dışarıdan gelen tüm şokları başarıyla absorbe ettiğini de belirtirken, “Ekonomimiz dışarıdan şok gelince önce olumsuz etkileniyor. Ama bunun etkisi daha sonra geçiyor. Şoku şu anda absorbe edebiliyoruz. Ancak ekonominin şokları emmede bir kapasitesi var. Faizler yüzde 4,6’lardan yüzde 9’lara geldi. Yeni dengeler kuruldu. Merkez Bankası para çıkışını engellemek için bilerek faizleri yükseltti. Faiz artırımı maliyetli, riski olan ülkeler için faiz artırmaktan başka da araç yok” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: