Yeni Şiddet Biçimleri: Zorbalık, Öfke, Linç


  • Bitiş  :
  • Adres :

Yeni Şiddet Biçimleri: Zorbalık, Öfke, Linç

PANEL | 27 ŞUBAT 2015

 

TARİH: 27 ŞUBAT 2015 SAAT: 14:00 – 16:00 YER: SETA İstanbul

LCV ve DETAYLI BİLGİ İÇİN: Halim Ulusoy | 0212 395 11 00

Moderatör

Yalçın Arı

Konuşmacılar
  • Medaim Yanık, SETA İstanbul
  • Hakim Türkmen, Yazar
  • Sare Aydın, KADEM Başkanı

Özellikle Özge Can saldırısı sonrasında Türkiye gündemine oturan şiddet konuları SETA İstanbul’un düzenlediği “Yeni Şiddet Biçimleri: Zorbalık, Öfke ve Linç” isimli panelde tartışmaya açıldı.

İletişim Bilimci Yalçın Arı’nın moderatörlüğünü yaptığı panele, SETA Genel Koordinatör yardımcısı ve Psikiyatr Prof. Dr. Medaim Yanık, Kadın Ve Demokrasi Derneği Başkanı Doç. Dr. Sare Yılmaz ve sosyal medyadaki ‘Beyinsiz Adam’ karakterinin yaratıcısı Hâkim Türkmen konuşmacı olarak katıldılar.

Prof. Dr. Medaim Yanık:

Şiddeti karşılaştırmalı bir perspektifle çözümleyip şiddeti oluşturan faktörleri tartışan Yanık, rakamsal verilere göre Türkiye’de kadına uygulanan şiddetin Avrupa standartlarının üzerinde ancak Amerika ile karşılaştırılabilir düzeyde olduğunu belirtti. Şiddetin farklı kategoriler altında değerlendirilmesinin gerekliliğinin altını çizen Yanık, bu sorunun Türkiye’nin kaderi olmadığının, sahici çözümler uygulanırsa bu sorunun kayda değer bir şekilde indirgenebileceğini vurgulamıştır.

Doç. Dr. Sare Yılmaz:

Toplumsal cinsiyet adaleti kavramının üzerinde duran Yılmaz, kadın ve erkek arasında asıl tartışılması gereken konunun bu olduğuna dikkat çekmiştir. Şiddeti sonlandırmanın mümkün olmadığını ancak böyle bir umudun var olabileceğini belirten Yılmaz, öğrenilmiş davranış şekli olarak şiddet kavramıyla mücadele etmenin önemine ve aileden başlayarak devam eden bir eğitim sürecinin gerekliliğine vurgu yapmıştır. Din ve dil üzerinden aktarılan olguların aslında ataerkil yapının geleneksel ve kültürel kodlarından kaynaklandığını İslam dininin kadın ve erkek arasında insani muameleyi gerektirdiğini belirtmiştir.

Hakim Türkmen:

Sosyal medyada yaygın hale gelen linç kültüründen bahseden Türkmen belirli konular üzerine odaklanılarak sosyal medyada ayin yapmanın toplumsal hiçbir ilerleme sağlamadığını ve tam tersine ilerlemeyi engellediğini belirtmiştir. Sosyal medya ortamlarında belirli konularda farklı ideolojileri bloke etmenin ya da trol olarak yaftalamanın aslında internetin sanılan kadar demokratik bir ortam olmadığının kanıtı olduğunu belirten Türkmen biyolojik ve çevresel faktörlerin önemine değinmiş ve yaşam standartlarının insanların şiddet eğilimlerinde etkili olduğunu bu konuda da önlemler alınması gerektiğini belirtmiştir.

 

Yeni Şiddet Biçimleri: Zorbalık, Öfke, LinçYeni Şiddet Biçimleri: Zorbalık, Öfke, LinçYeni Şiddet Biçimleri: Zorbalık, Öfke, LinçYeni Şiddet Biçimleri: Zorbalık, Öfke, LinçYeni Şiddet Biçimleri: Zorbalık, Öfke, LinçYeni Şiddet Biçimleri: Zorbalık, Öfke, Linç