7 Haziran’a Doğru Milliyetçi Hareket Partisi


  • Yer : SETA Ankara
  • Bitiş  :
  • Adres :

7 Haziran’a Doğru Milliyetçi Hareket Partisi

PANEL | 22 MAYIS 2015

 

TARİH: 22 MAYIS 2015 SAAT: 14:30 YER: SETA Ankara

Moderatör Nebi Miş, SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü
Konuşmacılar
  • Mustafa Altunoğlu, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi
  • Avni Özgürel, Gazeteci-Yazar
  • Erdinç Yazıcı, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi

SETA Ankara’da “7 Haziran’a Doğru Milliyetçi Hareket Partisi” başlıklı bir panel düzenlendi. Dr. Mustafa Altunoğlu’un kaleme aldığı “7 Haziran Seçimleri’ne Doğru Milliyetçi Hareket Partisi” başlıklı analizin sunumunun da yapıldığı, SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Nebi Miş’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Altunoğlu, Gazeteci-Yazar Avni Özgürel ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Erdinç Yazıcı konuşmacı olarak yer aldı.

ALTUNOĞLU: “MHP’NİN BU SEÇİMDEKİ PERFORMANSINI KENDİ PROGRAMINDAN ÇOK DIŞSAL FAKTÖRLER ETKİLEDİ”

Panelin ilk konuşmacısı Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Altunoğlu oldu. Altunoğlu konuşmasında MHP’nin geçmiş seçim performanslarında olduğu gibi bu seçimdeki performansını da kendi programı ve ajandasından çok dışsal faktörlerin etkilediğini ortaya koydu. Altunoğlu bu bağlamda 1969’dan itibaren MHP çizgisindeki siyasal partilere bakıldığında seçim süreçlerine farklı dinamiklerin yön verdiğinin görüldüğünü belirtti. 1980 dönemine kadar hızlı bir ivmeyi sürdüren MHP çizgisindeki siyasal partilere darbe sonrasında şüpheyle yaklaşılan bir dönem olduğundan bahseden Altunoğlu, bu durumun 1991 seçimleri ile birlikte kırılmaya uğradığını ortaya koydu. 1991 seçimlerinin ardından merkez sağ hüviyeti kazanan MHP’nin seçmen nezdinde teveccüh görmeye başladığını, özellikle 1999 seçim sonuçlarıyla gelen başarının bu teveccühün en somut yansıması olduğunu ifade etti. Bir bütün olarak bakıldığında, Türk seçmeninin ikinci tercihinin genellikle MHP olduğunu ifade eden Altunoğlu, bu sebeple özellikle kriz dönemlerinde partinin oy oranlarının büyük artış gösterdiğini ortaya koydu. Altunoğlu son olarak 7 Haziran seçimlerine gidilen süreçte kriz ortamı mevcut olmadığı için MHP’nin oylarında büyük bir artış ya da düşüşün olmayacağını söyledi.

ÖZGÜREL: ” MHP KENDİSİ SİYASET ÜRETEMEDİĞİ İÇİN FARKLI ADAYLARLA BU BOŞLUĞU DOLDURMAYA ÇALIŞIYOR.”

Panelin ikinci konuşmacısı Gazeteci-Yazar Avni Özgürel oldu. Özgürel, MHP çizgisinin tarihine bakıldığında, sola karşı öfkeli seçmenin özellikle 70’li yıllarda bu çizginin süreçte adı değişen partilerine rağbet gösterdiğinin görüldüğünü ifade etti. Her ne kadar milliyetçi amblemini taşısa da MHP’nin kuruluşunun ardından milliyetçi ideoloji ve bu ideolojinin önemli isimlerinden ziyade ülkücü isimlerin yön verdiği bir parti olduğunu belirtti. Partinin Kürt meselesi gibi konularda bir politika geliştirememiş olmasının özellikle son süreçlerde bir handikap olarak ortaya çıktığını söyleyen Özgürel, tüm bunlara rağmen MHP’nin yaşadığı siyasal krizleri atlatmada başarılı bir parti olduğunu ifade etti. Özgürel, 7 Haziran’a gidilen süreçte MHP’nin siyaset üretememesinin farklı adaylarla boşluğu doldurmaya çalışmasına neden olduğuna işaret etti.

ERDİNÇ: ” MHP’NİN BU SEÇİMDE ALACAĞI OY ORANININ SİYASİ DENGE AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLERE SEBEP OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM.”

Panelin son konuşmacısı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Erdinç Yazıcı konuşmasına MHP’nin bu seçimde alacağı oy oranının siyasi denge açısından çok büyük değişikliklere sebep olmayacağını düşündüğünü ifade ederek başladı. Tarihinde ilk defa MHP’nin reaksiyoner tavrından uzaklaşarak ekonomiyi ön plana koymasının önemli olduğuna değinen Yazıcı, bunun seçim sonuçlarına kısmen de olsa olumlu yansıyacağını ortaya koydu. Yazıcı Türkiye’de lider odaklı siyaset yürütülürken MHP’de bunun aksine tabanın partinin siyasal kültürünü oluşturduğunu ve bunun MHP’yi diğer partilerden farklılaştırdığını söyledi. Yazıcı, 28 Şubat sürecinde siyasetin boşalması akabinde merkez sağ oyların MHP’de birleşmesi ile güçlenen partinin bu seçimlerdeki performansınının Türk siyasi hayatındaki rolü açısından da önemli olduğunu ortaya koydu.

Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.