The World We Live in: The Role of Turkey

SETA PUBLIC LECTURE By  Irene Khan  Secretary General, Amnesty International Date: August 3, 2009 Monday  Time: 18.00 – 19.30 Venue: SETA Foundation, Ankara The SETA Foundation is pleased to host a a public lecture by Irene Khan, Secretary General of Amnesty International, entitled "The World We Live in: The Role of Turkey.” The event will be held at the SETA Foundation on Monday, August 3, 2009. What are the threats and opportunities for human rights in the global world? What is the situation of human rights in Turkey? What do the protection of rights and freedoms in Turkey mean to the world? How Turkey can contribute to the developments of human rights in the region?

SETA PUBLIC LECTURE
By 
Irene Khan 
Secretary General, Amnesty International

Date: August 3, 2009 Monday 
Time: 18.00 – 19.30

Venue: SETA Foundation, Ankara

The SETA Foundation is pleased to host a a public lecture by Irene Khan, Secretary General of Amnesty International, entitled “The World We Live in: The Role of Turkey.” The event will be held at the SETA Foundation on Monday, August 3, 2009.

What are the threats and opportunities for human rights in the global world? What is the situation of human rights in Turkey? What do the protection of rights and freedoms in Turkey mean to the world? How Turkey can contribute to the developments of human rights in the region?

Türkiye İnsan hakları konusundaki açılımlarına devam etmeli Ankara- 03 Ağustos 2009 3 Ağustos 2009 tarihinde SETA’nda “Yaşadığımız Dünyada Türkiye’nin Rolü” başlıklı bir konferans veren Uluslararası Af Örgütü Senel Sekreteri İrene Khan çeşitli olaylar ve uygulamalar üzerinden dünyada ve Türkiye’de insan hakları konusundaki gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’nin G-20′nin üyesi ve BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olduğunu, Ortadoğu meselesi gibi uluslararası birçok konuda yapıcı rol oynadığını belirten Khan, Türkiye’nin hayata geçirdiği reformları, özellikle çoğulculuk, ifade özgürlüğü ve yargının bağımsızlığı alanlarında devam ettirmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin özgürlük ve demokrasi noktasında önemli atılımlar yaptığını bilerten Khan, bu noktada AB’nin Türkiye’deki reformları cesaretlendirmesi gerektiği üzerinde de durdu. Khan, AB sürecinde Türkiye ve Avrupa Birliği’nin karamsar olmaması ve sürecin iyi bir şekilde kullanılması gerekliliğini dile getirdi. Türkiye’de önemli ilerlemeler ve reformların da hayata geçirildiğini, ancak bu reformların siyasetteki yansıması ve uygulamaya geçirilmesinin önemli olduğunu, adli sistem ve kamu düzeni alanlarında kurumsal reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Terörle mücadele noktasında devletin şiddete dayalı ideolojik ve silahlı eylemlerin sona erdirilmesi noktasında görevi bulunduğunu belirten İrene Khan, buna karşın bunun hukukun üstünlüğünü zayıflatarak değil, ona saygı göstererek yapılması gerektiğini belirtti. İşkence ve kötü muamele yöntemlerini uygulamak ve insan haklarının baskı altına almanın terörizmle mücadele bir yöntem olmadığına dikkat çeken Khan, aksine bu tür uygulamaların geri tepeceğini ve daha fazla aşırıcılığa yol açacağını söyledi. Khan, 11 Eylül saldırılarının, AB ve ABD gibi insan haklarının en büyük savunucularının bile, kendi iç güvenlikleri söz konusu olduğunda bu hakların temel prensiplerini baltalayıcı siyasetler yürütmekte tereddüt etmediklerini açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki insan hakları uygulamalarına da değinen İrene Khan, Bu konuda Türkiye’nin geçmiş dönemlere kıyasla önemli mesafeler kat ettiğini ve bu yönde iyi işaretlerin bulunduğunu söyledi. Buna örnek olarak da, eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in Engin Ceber’in ailesinden özür dilemesi, Kürtçe ders ve yayınlara yönelik yasakların kaldırılması, TRT’nin Kürtçe yayınlara başlamasını gösterdi. Kürt sorununa yönelik gelişmeleri de değerlendiren Khan, Kürt sorununun sosyal ve ekonomik nedenlerine inilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin mültecilere ilişkin yasaların geliştirilip yenilenmesi gerektiğine değinen Khan, Türkiye’deki mülteciler sisteminin sadece Avrupa&rsqu

In this article