Muhalefetin aday tartışması doludizgin devam edince yeniden bu konuda yazmak gerekiyor. En son Mansur Yavaş ve Haşim Kılıç isimleri ortak aday olarak gündeme geldi. 6'lı masa bileşenlerinin tavrı aslında net. CHP ve diğerleri sıklıkla masanın ortak cumhurbaşkanı adayı olacağında ve bunun için de yeterince vakit olduğunda ısrarcı. Ne var ki çeşitli vesilelerle yine muhalefetin kendisi bu tartışmayı hızlandırıyor.
Kimi zaman ortak aday olmak isteyenlerin taraftarları, kimi zaman muhalefetin yandaş medyası, kimi zaman da 6'lı masa dışındaki muhalefet "Adayınız kim sorusunu" yöneltiyor? Kılıçdaroğlu "Artık sormayın" diyemediği için "Erdoğan daha adaylığını açıklamadı, niye bize ısrarla soruluyor?" bile dedi.
***
"Erkensöylersek aday yıpratılır""Zorolanı sona bırakalım" Erdoğan'Muhalefet genel başkanlarının çok kez erken seçim tarihi vermesine rağmen Erdoğan bu tartışmaya hiç girmedi ve hep "Seçimler zamanında" dedi. Büyük projeleri açmaya ve yoğun diplomasi gündemine eğildi. Yani maraton koşusu kıvamında icraatına odaklandı. Ancak iç ve dış siyasetin dinamizmi, muhalefeti sıklıkla bu konuya geri getiriyor ve isimleri tartışmaktan geri duramıyorlar.
***
Orban'"İki ülke farklı denilerek geçiştirilmesin, Macaristan'daki gibi bir hayal kırıklığı yaşanabilir" uyarıları öne çıkıyor. Bir araya gelmenin ve hatta ortak aday belirlemenin yetmeyeceği vurgulanıyor. Ortak program/vizyonun şekillendirilmesi ve içselleştirilmesi gerektiği uyarısı yapılıyor. Bu uyarılar yeni de değil.
***
***
güçlü liderprofili sergileyen Erdoğanhem ülkesinin çıkarlarınıkoruyan hem de Ukraynakrizinde dünya barışınakatkı sağlamaya çalışanbir politika yürütüyor.***
Erdoğan'ın "popülist lider" olduğu tezi, muhalefet için bir ezberdir, zafiyettir. Bu ezber Erdoğan'ın siyaset çantasındaki enstrümanları hep sonradan fark etmekle sonuçlanıyor.
[Sabah, 12 Nisan 2022].

