Web Panel | Afrika Boynuzu ve Kızıldeniz’de Dönüşen Güvenlik Mimarisi: Sudan - Somali - Yemen Hattı

Web Panel | Afrika Boynuzu ve Kızıldeniz’de Dönüşen Güvenlik Mimarisi: Sudan - Somali - Yemen Hattı

Çevrim içi | 02 Ocak 2026
Paylaş:
02
Ocak 2026
Cuma 18:00
Çevrim içi

Konuşmacılar

İbrahim Nassır
İbrahim Nassır
Araştırmacı
Umut Çağrı Sarı
Umut Çağrı Sarı
Araştırmacı
Abdihakim Kalale
Abdihakim Kalale
Araştırmacı

Moderatör

Tunç Demirtaş
SETA
Tunç Demirtaş, SETA Vakfında araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Detaylı bilgi

Bu panelde, Sudan–Somali–Yemen hattında eş zamanlı ilerleyen gelişmelerin Kızıldeniz'in ve Afrika Boynuzunun güvenlik mimarisini nasıl dönüştürdüğü ele alınacaktır. Deniz ticaret yollarının güvenliği, liman ve üsleşme rekabeti, vekâlet ağları, uluslararası hukuka aykırı eylemler, Somaliland'ın tanınması, insani krizlerin güvenliğe etkisi ve bölgesel aktörlerin stratejik hedefleri bütüncül bir çerçevede tartışılacaktır.

Ayrıca, Sudan ve Somali Cumhurbaşkanının Türkiye ziyaretlerinin etkileri değerlendirilecektir. Türkiye'nin bölgesel istikrar, diplomasi ve kapasite artırımı perspektifi de bu yeni mimari içinde ele alınacaktır.

Panel, mevcut kırılganlıkların 2026'ya uzanan olası senaryolarını ve risk azaltıcı politika seçeneklerini de gündeme taşımayı amaçlamaktadır.

Paylaş:
  • Konuşmacılar: Mustafa Caner, Hasan İlkbahar, Serhan Afacan
    Panelde, 7 Ekim sonrasında Gazze'de ve Filistin meselesinde ortaya çıkan tablo ile savaşın Orta Doğu'nun geneline yayılan siyasi ve güvenlik sonuçları birlikte değerlendirilecektir.
    Web Panel | Üç Yılın Ardından 7 Ekim: Gazze’den Bölgeye
    Web Panel | Üç Yılın Ardından 7 Ekim: Gazze’den Bölgeye
  • Konuşmacılar: Muhammed Onur Çöpoğlu, Sezen Kaya Sönmez
    Panelde, iklim değişikliğinin devlet ve uluslararası sistem düzeyindeki güvenlik etkileri ele alınacaktır
    Web Panel | COP 31’e Doğru: İklim Güvenliği
    Web Panel | COP 31’e Doğru: İklim Güvenliği
  • Konuşmacılar: Rıdvan Elmas, Alaattin Pusmaz, Mazhar Bal
    Küresel ölçekte eğitim performanslarının gerilediği bir dönemde Türkiye'nin PISA 2025 sonuçlarında elde ettiği başarıyı konuşacağız.
    Web Panel | Türkiye’nin 2025 PISA Performansı
    Web Panel | Türkiye’nin 2025 PISA Performansı
  • 13
    Temmuz 2026
    11:00
    SETA Ankara
    Konuşmacılar: Nebi Miş, Cevdet Yılmaz, Atilla Yayla, Hamit Emrah Beriş, Mehmet Alagöz, Mert H. Akgün, Fadime Özkan, Meryem İlayda Atlas, Yusuf Alpaydın, Mahmut Hakkı Akın
    Darbe girişiminin onuncu yılı vesilesiyle akademisyenlerin, araştırmacıların, hukukçuların ve gazetecilerin katkı sunacağı sempozyum iki oturumdan oluşacaktır.
    Sempozyum: Onuncu Yılında 15 Temmuz
    Sempozyum: Onuncu Yılında 15 Temmuz