G7 Enerji, İklim ve Çevre Bakanları Zirvesi Nasıl Değerlendirilmeli?

G7 Enerji, İklim ve Çevre Bakanları Zirvesi Nasıl Değerlendirilmeli?

G7 ülkelerinin iklim, enerji ve çevreden sorumlu bakanları İtalya'nın dönem başkanlığında 29-30 Nisan tarihlerinde Torino'da bir araya geldi. Zirve, G20 toplantılarının ve her yıl düzenlenen Taraflar Konferansı'nın (Conference of the Parties, kısaca COP) gündemlerini ve dolayısıyla sonuç bildirilerini etkilemesi açısından oldukça önemli. Toplantı sonunda yayınlanan bildiride öne çıkan çok sayıda bulunurken devam etmekte olan Rusya-Ukrayna Savaşı'nda enerji altyapılarının hedef alınmasının kınandığı, Ukrayna'nın yeniden inşası için destek verilmeye devam edileceği ve Gazze'de artan yıkım ve insanlık krizinden duyulan endişe de ifade edildi.
Paylaş:
Bildiride Öne Çıkan Noktalar
  1.  COP28 Dubai'de belirtildiği üzere küresel yenilenebilir enerji kurulu gücünün 2030 yılına dek 3 kat artırılması;
  2.  yine COP28 kararlarından küresel enerji verimliliğinin 2 katına çıkarılması;
  3.  2035 yılına dek kömürden elektrik üretiminin sonlandırılması ve yeni kömür santrallerine verilen desteklerin durdurulması;
  4.  net-sıfır emisyonlu enerji sistemlerine yönelik çalışmaların hızlandırılması;
  5.  enerji sistemlerinin fosil enerji kaynaklarından uzaklaştırılması;
  6.  sanayinin karbonsuzlaştırılması;
  7.  diğer küresel sera gazlarının, bilhassa metan gazının, azaltılması, karayollarının karbonsuzlaştırılması ve etkisiz fosil enerji kaynağı desteklerinin sonlandırılması.

Dünya genelinde nükleer enerjiden en fazla yararlanan ülkeler olan G7 ülkeleri görüşmede nükleer enerji ve geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen füzyon enerjisini de gündemine aldı. Nükleer enerji ilk kez COP28'de küresel iklim değişikliği ile mücadele çabalarının bir parçası olarak görülmüş ve nükleer enerjisiz enerji geçişinin mümkün olamayacağı ifade edilmişti. ABD, Fransa, Kanada ve Japonya gibi uzunca bir süredir nükleer enerjiden elektrik üreten ülkeler yüzyılın ortasına dek net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için küresel nükleer enerji kurulu gücünün 3 katına çıkarmayı hedeflemektedir.

Bildiri Nasıl Değerlendirilmeli?[Sabah, 4 Mayıs 2024]
Paylaş:
İLGİLİ YAYINLAR