Türkiye’deki Suriyelilerin Eğitiminde Yol Haritası

Türkiye’deki Suriyelilerin Eğitiminde Yol Haritası

Paylaş:

SETA Ankara’da ‘’Türkiye’deki Suriyelilerin Eğitiminde Yol Haritası: Fırsatlar ve Zorluklar’’ başlıklı bir panel düzenlendi.  SETA Genel Koordinatör Yardımcısı Muhittin Ataman’ın koordinatörlüğünde gerçekleşen panelde; UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci ve SETA Eğitim Birimi Araştırmacısı İpek Coşkun konuşmacı olarak yer aldılar.

Coşkun: “Eğitim ve istihdam olanakları sağlanmaması durumunda kayıp bir Suriyeli nesil ortaya çıkabilir”

Diğer önemli bir husus olarak 0-4 yaş grubuna da değinen Coşkun, bu gruptaki çocukların Türkiye’de doğduğunu ve sayılarının 364 bin 974 gibi oldukça ciddi bir sayıya sahip olduğunu ve bu yaş grubunun da okullaşması gerektiğinden bahsetti. Bunlara ek olarak, Türkiye’de okullaşan toplam Suriyeli çocuk sayısının 311.259 olduğuna değinen Coşkun, hala okullaşamamış olan 523.583 çocuk daha olduğunu belirtti. Coşkun, bunun hem Türkiye için hem de Suriye’nin geleceği için endişe verici olduğunu ifade etti. Okullaşan kız çocuklarının sayısının erkek çocuklardan daha fazla olduğunu ifade eden Coşkun, bunun sebebinin erkek çocuklarının ailelerine destek olmak amacıyla çalışmaları olduğunu belirtti. Coşkun, sınıf düzeylerine göre bakıldığında ise ilköğretimde okullaşma anlamında ciddi bir sıkıntı yokken, ortaöğretimde özellikle ara sınıflarda öğrenci sayısının azaldığını ifade etti.

Son olarak üç ana sorundan bahseden Coşkun, bunlardan ilkinin Suriye’de ara sınıflarda eğitim görmekte iken Türkiye’ye gelen çocukların okullaşması konusu olduğunu ve bunun kayıp nesil meselesinde en kritik hususlardan biri olduğunu ifade etti. Başka bir sorun alanı olarak Geçici Eğitim Merkezlerinin geleceğinin belirsizliğinden bahseden Coşkun, son olarak dil meselesinin oldukça kritik olduğuna ve bu alanda bir politika geliştirilmesinin elzem olduğuna değinip konuşmasını sonlandırdı.

Duamelle: “İmkânların arttırılmamasın çocuk işçiliği, çocuk gelinler ve radikalleşme gibi çok daha büyük maliyetleri olabilir”
Demirci: “Geçici Eğitim Merkezleri’ndeki öğrenciler üç sene içinde Türkiye eğitim sistemine dahil edilecek”

Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

[efsflexvideo type="youtube" url="https://www.youtube.com/watch?v=u9wIZDltMu0" allowfullscreen="yes" widescreen="yes" width="420" height="315"/].


Paylaş:
  • 13
    Temmuz 2026
    11:00
    SETA Ankara
    Konuşmacılar: Nebi Miş, Cevdet Yılmaz, Atilla Yayla, Hamit Emrah Beriş, Mehmet Alagöz, Mert H. Akgün, Fadime Özkan, Meryem İlayda Atlas, Yusuf Alpaydın, Mahmut Hakkı Akın
    Darbe girişiminin onuncu yılı vesilesiyle akademisyenlerin, araştırmacıların, hukukçuların ve gazetecilerin katkı sunacağı sempozyum iki oturumdan oluşacaktır.
    Sempozyum: Onuncu Yılında 15 Temmuz
    Sempozyum: Onuncu Yılında 15 Temmuz
  • Konuşmacılar: Mustafa Nail Alkan, Aylin Ünver Noi, Zafer Meşe
    Bu web panelde, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 2025 Türkiye Raporu ve Türkiye-AB ilişkilerine yansımaları kapsamlı bir şekilde ele alınacak.
    Web Panel | Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raporu ve Türkiye-AB İlişkilerine Yansımaları
    Web Panel | Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raporu ve Türkiye-AB İlişkilerine Yansımaları
  • Konuşmacılar: Nurşin Ateşoğlu Güney, Mustafa Caner, Bilgay Duman
    Panel, Ortadoğu'da ortaya çıkan yeni jeopolitik düzeni; savaşın dönüşen doğası, büyük stratejilerin sahaya yansıması ve bölgesel aktörlerin değişen konumları üzerinden analiz etmeyi amaçlamaktadır.
    Web Panel | ABD/İsrail-İran Savaşının Gölgesinde Ortadoğu’da Yeni Jeopolitik Düzen
    Web Panel | ABD/İsrail-İran Savaşının Gölgesinde Ortadoğu’da Yeni Jeopolitik Düzen
  • Konuşmacılar: Muhittin Ataman, Nadir Yousif Eltayeb, Eltigani Ibrahim Hajadam Mohamed, Enver Arpa, Elrashid Mohamed Ibrahim Elrashid, İsmail Mohamed Hamed Abubaker, Emir Yasin Kekeç, Umut Çağrı Sarı
    Bu konferans, Sudan'daki savaşın dördüncü yılında gelinen noktayı betimlemeyi ve bu sürecin nereye evrilebileceğine dair analitik bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır.
    Konferans | Sahadan Politikaya: Sudan Krizini Yeniden Okumak
    Konferans | Sahadan Politikaya: Sudan Krizini Yeniden Okumak