Donald Trump'ın göreve gelmesi ile birlikte ABD'nin ekonomik yaptırımları sert bir şekilde dış politika aracı olarak kullanmaya başladığı biliniyor. Yaptırım uygulanan ülke yelpazesi her geçen gün genişlerken özellikle Rusya ve İran üzerinde duruluyor. 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesiyle başlatılan hem ABD'nin hem de AB'nin Rusya'ya yaptırımlar uygulaması süreci son dönemde hız kazanırken İran Nükleer Anlaşması'ndan geri çekilme sonucu yeniden uygulanmaya başlanan İran yaptırımları da ABD'de olduğu kadar küresel gündemde de kendine ciddi yer edinmiş durumda. Zira ABD'nin ekonomik baskıları yalnızca yaptırımlara konu olan ülkeleri değil, ikincil yaptırımlar aracılığıyla dünya üzerindeki birçok ülkeyi etkiliyor. Bilhassa Türkiye'nin yaptırımlara konu olan her iki ülkeyle de yakın ekonomik ve enerji ilişkileri bulunuyor, bu sebeple yaptırımların hem dünya siyasetine ve ekonomisine hem de Türkiye'ye yansımalarının tespit edilmesi oldukça önemli.
18 Haziran Salı günü SETA İstanbul'da gerçekleştirilecek panelde Rusya ve İran'a uygulanan yaptırımların dünya ve Türkiye açısından sonuçları alanında uzman Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Dr. Neyire Akpınarlı, Sakarya üniversitesi ORMER’den Mustafa Caner ve SETA Enerji Araştırmaları’ndan Dr. Yunus Furuncu tarafından Prof. Dr. Kemal İnat moderatörlüğünde değerlendirilecek. Panelimizi teşriflerinizi bekleriz.
https://www.youtube.com/watch?v=0yg_yDfGx5k.
- 20
Mayıs 2026
21:00Çevrim içiKonuşmacılar: Nurşin Ateşoğlu Güney, Mustafa Caner, Bilgay Duman

- 13
Mayıs 2026
09:30SETA AnkaraKonuşmacılar: Muhittin Ataman, Nadir Yousif Eltayeb, Eltigani Ibrahim Hajadam Mohamed, Enver Arpa, Elrashid Mohamed Ibrahim Elrashid, İsmail Mohamed Hamed Abubaker, Emir Yasin Kekeç, Umut Çağrı Sarı

- 08
Mayıs 2026
19:00Çevrim içiKonuşmacılar: Cenk Beyaz, Zeki Karataş, Merve Çiloğlu Yörübulut

- 17
Nisan 2026
20:00Çevrim içiKonuşmacılar: Hediyetullah Aydeniz, Mahmut Hakkı Akın, Hayati Ünlü

