Ortadoğu’da Geleneksel İttifakların Geleceği: Türkiye-İsrail-Suudi Arabistan

Ortadoğu’da Geleneksel İttifakların Geleceği: Türkiye-İsrail-Suudi Arabistan

Paylaş:
panelsayfabanner

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından "Ortadoğu’da Geleneksel İttifakların Geleceği: Türkiye-İsrail-Suudi Arabistan" paneli düzenlendi.

SETA'nın başkentteki binasında gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak,SETA Washington D.C. Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Philipp Amour ve Riyad Diplomasi Araştırmaları Enstitüsünden Abdullah al-Shammari katıldı.

Amour, konuşmasında, Ortadoğu’daki son gelişmeler nedeniyle ülkeler arasındaki ittifakların dönüşüm geçirdiğini ve gücün dağılımında dengesizlik oluştuğunu belirtti.

Arap Baharı ve sonrasındaki dönemin İsrail için bir avantaj oluşturduğunu söyleyen Amour, şunları kaydetti:

"İsrail bölgesel dinamiklere bazı durumlarda saldırgan, bazı durumlarda ise savunmacı yaklaşıyor. İsrail'in dış politikası 'bekle ve gör, statükoyu koru, bölgesel üstünlük kur, ne Araplarla, ne İranlılarla ne de Türklerle iş birliği kur ve geleceği bekle' anlayışıdır. Gördüğümüz kadarıyla gelecek de İsrail'in lehine. Çünkü diğer herkes birbiriyle savaşıyor."

 "TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN İŞ BİRLİĞİ GÖRÜNENİN ÖTESİNDE"

Shammari, Türkiye'nin ve Suudi Arabistan'ın ABD ve Avrupa'da daha fazla akademik lobi faaliyeti yürütmesi gerektiğini de söyledi.

Türkiye - Suudi Arabistan ilişkilerini de değerlendiren Shammari, "Özellikle Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki askeri iş birliği, görünenin ve düşündüğünüzün çok daha ötesinde iyi bir seviyede. Bugün de ramazan olmasına rağmen, yanılmıyorsam Konya'da 5 gün sürecek ortak askeri tatbikat yapılacak. Suudi Arabistan için en önemli alternatiflerden biri de Türkiye'yle ilişkileri geliştirmek." diye konuştu.

"ALAKART ORTAKLIKLAR"

ABD'nin son dönemde ittifaklardan kaçındığını, ancak DAEŞ'le mücadelede olduğu gibi koalisyonlara başvurduğunu belirten Kanat, ülkenin net bir ortadoğu politikasının olmadığını işaret ederek, günümüzde ABD'nin birlikte çalışması gereken alanları seçerek "alakart ortaklıklara" başvurduğunu söyledi.

Kanat, Türkiye ve ABD'nin NATO müttefikleri olarak ikili ilişkilerini geliştirdikleri ancak iki ülkenin Suriye krizi konusunda farklı stratejiler geliştirmeye başladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin tehdit algılarını göz önünde bulundurursak ABD'nin PYD ile geliştirdiği teknik ortaklık, iki ülke arasındaki tarihi ortaklığın istikrarını bozabilir. ABD'nin PYD'ye askeri destek sağlaması, karşılıklı ilişkilerde özellikle de Türkiye'nin ABD'ye karşı tutumunda uzun vadede şüpheciliğin artmasına ve güven problemi yaşanmasına yol açabilir."

[Muhabir: Nazlı Yüzbaşıoğlu] [Anadolu Ajansı, 20 Haziran 2016]

[efsflexvideo type="youtube" url="https://www.youtube.com/watch?v=mftYMRJKIH0" allowfullscreen="yes" widescreen="yes" width="420" height="315"/]

Paylaş:
  • 13
    Temmuz 2026
    11:00
    SETA Ankara
    Konuşmacılar: Nebi Miş, Cevdet Yılmaz, Atilla Yayla, Hamit Emrah Beriş, Mehmet Alagöz, Mert H. Akgün, Fadime Özkan, Meryem İlayda Atlas, Yusuf Alpaydın, Mahmut Hakkı Akın
    Darbe girişiminin onuncu yılı vesilesiyle akademisyenlerin, araştırmacıların, hukukçuların ve gazetecilerin katkı sunacağı sempozyum iki oturumdan oluşacaktır.
    Sempozyum: Onuncu Yılında 15 Temmuz
    Sempozyum: Onuncu Yılında 15 Temmuz
  • Konuşmacılar: Mustafa Nail Alkan, Aylin Ünver Noi, Zafer Meşe
    Bu web panelde, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 2025 Türkiye Raporu ve Türkiye-AB ilişkilerine yansımaları kapsamlı bir şekilde ele alınacak.
    Web Panel | Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raporu ve Türkiye-AB İlişkilerine Yansımaları
    Web Panel | Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raporu ve Türkiye-AB İlişkilerine Yansımaları
  • Konuşmacılar: Nurşin Ateşoğlu Güney, Mustafa Caner, Bilgay Duman
    Panel, Ortadoğu'da ortaya çıkan yeni jeopolitik düzeni; savaşın dönüşen doğası, büyük stratejilerin sahaya yansıması ve bölgesel aktörlerin değişen konumları üzerinden analiz etmeyi amaçlamaktadır.
    Web Panel | ABD/İsrail-İran Savaşının Gölgesinde Ortadoğu’da Yeni Jeopolitik Düzen
    Web Panel | ABD/İsrail-İran Savaşının Gölgesinde Ortadoğu’da Yeni Jeopolitik Düzen
  • Konuşmacılar: Muhittin Ataman, Nadir Yousif Eltayeb, Eltigani Ibrahim Hajadam Mohamed, Enver Arpa, Elrashid Mohamed Ibrahim Elrashid, İsmail Mohamed Hamed Abubaker, Emir Yasin Kekeç, Umut Çağrı Sarı
    Bu konferans, Sudan'daki savaşın dördüncü yılında gelinen noktayı betimlemeyi ve bu sürecin nereye evrilebileceğine dair analitik bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır.
    Konferans | Sahadan Politikaya: Sudan Krizini Yeniden Okumak
    Konferans | Sahadan Politikaya: Sudan Krizini Yeniden Okumak