Gelişen Teknolojilerle Birlikte Türkiye’nin İHA Yol Haritası

Gelişen Teknolojilerle Birlikte Türkiye’nin İHA Yol Haritası

Paylaş:
 PANEL | 24 ARALIK 2015

TARİH: 24 ARALIK 2015 SAAT: 11:00 YER: Savunma Sanayii Müsteşarlığı

Açılış Konuşmaları

  • Prof. Dr. İsmail DEMİR, Savunma Sanayii Müsteşarı
  • Yakup Taşdelen, SSM İnsansız ve Akıllı Sistemler Daire Başkanı
 
 Moderatör

  •  Doç.Dr. Murat Yeşiltaş, SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü
Konuşmacılar

  • Prof. Dr. Ünver Kaynak, TOBB-ETU Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı
  • Cengiz Karaağaç, STM, Danışman
  • Süha Özgür Dinçer, Vestel Savunma Genel Müdür Yardımcısı
  • Remzi Barlas, TAİ/TUSAŞ Mühendislik Direktörü
  • Haluk Bayraktar, Baykar Genel Müdürü

24 Aralık 2015 tarihinde Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM)  ve  Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM)  tarafından "Gelişen Teknolojilerle Birlikte Türkiye’nin İHA Yol Haritası"  başlıklı bir panel düzenlenmiştir. Bu panel, ilk silahlı İHA testi 17 Aralık’ta başarı ile sonuçlanan Türkiye’nin,  İHA yol haritasını belirlemesinde önem arz etmektedir.

Moderatörlüğünü SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Murat Yeşiltaş’ın yaptığı panelin açılış konuşmaları  Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve SSM İnsansız ve Akıllı Sistemler Daire Başkanı Yakup Taşdelen tarafından gerçekleştirilmiştir.

Panele TOBB-ETU Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünver Kaynak, STM Danışmanı Cengiz Karaağaç, Vestel Savunma Genel Müdür Yardımcısı Süha Özgür Dinçer, TAİ/TUSAŞ Mühendislik Direktörü Remzi Barlas ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar konuşmacı olarak katılmışlardır.

Panelde Türkiye’nin yerli kaynaklarla ve özgün tasarımıyla İHA üretme serüveni; milli İHA üretimine ağırlık verilmesinin arkasında yatan faktörler; İHA teknolojisindeki son gelişmeler ve arayışların yeni yönü; İHA’ların sivil havacılık sahasına entegrasyonu, mevcut çalışmalar ve hedefler; özel sektörün ihtiyaçları ve sorunları konu başlıkları masaya yatırılmıştır.

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir açılış konuşmalarında, İHA sistemleri geliştirilmesinde çalışan şirketlerin yerlileştirilmesine ve teşvikine ağırlık verildiğini vurgulamıştır. Gelecekte, askeri ve sivil alanlarda İHA sistemlerine duyulan gereksinimin artacağını kaydeden Demir, uluslararası kanuni düzenlemelerin gerekliliğini ön plana çıkarmıştır.

SSM İnsansız ve Akıllı Sistemler Daire Başkanı Yakup Taşdelen ise, Banshee Hedef Uçaklarının ilk kez geliştirildiği 1989 yılından itibaren sürdürülen İHA sistemleri projelerinden bahsetmiş, ileri dönük sektörel vizyona dair sunumlarını gerçekleştirmiştir. Taşdelen, hedef uçaklarının ilk kez geliştirildiği 2009 ve 2016 yılları arasında, savunma sanayiinin ana hedefinin ulusal şirketlerin gelişimi olduğunu vurgulamıştır.

TOBB-ETU Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünver Kaynak, dünyada İHA sistemleri geliştirmede gelinen son noktayı ve Türkiye’nin geliştirilen projeler bazında şu anki konumuna değinmiş, Türkiye tarafından geliştirilen alternatif enerjili İHA sistemleri olan Kuzgun, Tan 100, Tepegöz projelerinden bahsetmiştir.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Danışmanı Cengiz Karaağaç Türkiye'de İHA'ların üretilip kullanılırken bu alanı düzenleyen kanun, yönerge ve düzenlemeler hazırlanması gerektiğini vurgulamıştır. Karaağaç, bu alanda bilinçsiz, kötü niyetli ve terör amaçlı kullanımların önüne geçilmesi gerektiğini ifade etmiş, şu anda İHA sistemlerinin İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (IGK); Kargo Taşıma, Taaruz ve Erken İkaz amaçları ile kullanıldığını tespit etmiştir.

Özel sektörün ihtiyaçları ve sorunlarına dair sunumunu gerçekleştiren Vestel Savunma Genel Müdür Yardımcısı Süha Özgür Dinçer,  İHA alt sistemleri için alternatifli yerli tedarik ağının kurulmasının sektörel bir ihtiyaç olarak ön plana çıktığını ifade etmiştir.

TUSAŞ’ın havacılık endüstrisinin en üst düzey kalite standartlarına göre akredite olduğunu ifade eden TAİ/TUSAŞ Mühendislik Direktörü Remzi Barlas,  konuşmalarında sektöre kalifiye personel yetiştirmenin önemine değinerek, TUSAŞ Akademinin bu konuda hizmet vereceğini vurgulamıştır. Barlas, havacılık yan sanayiinin kurulmasında TUSAŞ ‘ın üretim ve alt sistemlerin geliştirilmesine katkılarının sonucu oluşan tedarikçi havuzunun sadece TUSAŞ değil tüm yerli sanayiye hizmet edebilir olduğunu kaydetmiştir.

BAYKAR Makina Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise, yaptığı konuşmada Türkiye'nin bir an önce muharip insansız hava aracı projesine odaklanması gerektiğini belirtmiştir. Konunun, Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli somut bir projeyle ortaya koyabilmesi açısından kritik olduğunu ifade etmiştir.

Panel, soru-cevap kısmıyla sona ermiştir.

Panelde yapılan sunumların tam metinlerini okumak için tıklayınız.

 

20151229164306_azz_2450

20151229164306_azz_2450

20151229164306_azz_2450

20151229164306_azz_2461

20151229164306_azz_2512

20151229164306_azz_2527

20151229164306_azz_2533

20151229164306_azz_2550

20151229164306_azz_2568

20151229164306_azz_2578

20151229164306_azz_2625

20151229164306_azz_2635

Paylaş:
  • Konuşmacılar: Mustafa Caner, Hasan İlkbahar, Serhan Afacan
    Panelde, 7 Ekim sonrasında Gazze'de ve Filistin meselesinde ortaya çıkan tablo ile savaşın Orta Doğu'nun geneline yayılan siyasi ve güvenlik sonuçları birlikte değerlendirilecektir.
    Web Panel | Üç Yılın Ardından 7 Ekim: Gazze’den Bölgeye
    Web Panel | Üç Yılın Ardından 7 Ekim: Gazze’den Bölgeye
  • Konuşmacılar: Muhammed Onur Çöpoğlu, Sezen Kaya Sönmez
    Panelde, iklim değişikliğinin devlet ve uluslararası sistem düzeyindeki güvenlik etkileri ele alınacaktır
    Web Panel | COP 31’e Doğru: İklim Güvenliği
    Web Panel | COP 31’e Doğru: İklim Güvenliği
  • Konuşmacılar: Rıdvan Elmas, Alaattin Pusmaz, Mazhar Bal
    Küresel ölçekte eğitim performanslarının gerilediği bir dönemde Türkiye'nin PISA 2025 sonuçlarında elde ettiği başarıyı konuşacağız.
    Web Panel | Türkiye’nin 2025 PISA Performansı
    Web Panel | Türkiye’nin 2025 PISA Performansı
  • 13
    Temmuz 2026
    11:00
    SETA Ankara
    Konuşmacılar: Nebi Miş, Cevdet Yılmaz, Atilla Yayla, Hamit Emrah Beriş, Mehmet Alagöz, Mert H. Akgün, Fadime Özkan, Meryem İlayda Atlas, Yusuf Alpaydın, Mahmut Hakkı Akın
    Darbe girişiminin onuncu yılı vesilesiyle akademisyenlerin, araştırmacıların, hukukçuların ve gazetecilerin katkı sunacağı sempozyum iki oturumdan oluşacaktır.
    Sempozyum: Onuncu Yılında 15 Temmuz
    Sempozyum: Onuncu Yılında 15 Temmuz