Avrupa’da İslamafobi

Avrupa’da İslamafobi

Paylaş:
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından yayımlanan

SETA tarafından yayımlanan "2015 Avrupa İslamofobi Raporu", Avusturya’nın başkenti Viyana’da tanıtıldı.

Avrupa Birliği Evi’nde gerçekleşen panelde konuşan SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı, raporun Avrupa’da 25 ülkede 37 bilim insanının İslamofobi konusunda yaptığı çalışmalar sonunda hazırlandığını belirtti.

Avrupa’da son yıllarda İslam karşıtı hareketlerin arttığını belirten Bayraklı, "Avrupa genelinde İslamofobi ile ilgili ciddi bir sorun var ancak İslamofobi ile ilgili yok denecek kadar az çalışma var. Özellikle yıllık olarak İslamofobi ile ilgili gelişmeleri raporlayan çalışmalar yok denecek kadar az. Bizim raporumuzun önemi bütün ülkeleri tek tek inceleyerek yıllık olarak İslamofobiyi belgelemek, ortaya koymak ve yıllık bazda karşılaştırma sağlayacak bir rapor koymak istiyoruz. Raporu sadece yayınlamak yetmez. Raporumuzu yayınladıktan sonra tanıtmamız ve karar verecileri ulaştırmanız gerekiyor" dedi.

"IRKÇI YAKLAŞIMLAR SADECE MÜSLÜMANLARI HEDEF ALMIYOR"

İslamın ve Müslümanların Avrupa’nın bir parçası olduğunu kaydeden Bayraklı, "Avrupa toplumları çok kültürlü, çok dinli hale geldiler, bu tecrübeyle farklı kültürler arasında uyumu sağlamaları gerekir. Avrupa’da sosyal barışla ilgili kaygı duyan insanların İslamofobi meselesini ciddiye aldığını düşünüyorum. İslamofobi ile başlayan ırkçı yaklaşımlar sadece Müslümanları hedef almıyor diğer kesimlere karşı gelişmeye başladığını görüyoruz." diye konuştu.

"BÜTÜN IRKÇILIKLARA KARŞI ÇIKMALIYIZ"

Hafız, Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcıların ciddi oy artışı kaydetmelerinin siyasileri sağcı ve popülist politikalar üretmeye yönelttiğini kaydetti.

Asıl önemli olanın İslamofobik saldırıların gurur duyulacak bir davranış gibi açıklanması olduğunu vurgulayan Hafız, şunları söyledi:

"Bazı sağcılar, İslamofobik olduklarını açıkça ifade ediyorlar ve bundan gurur duyduklarını açıklıyorlar. Siyasiler de bu söylemlerin rüzgarına kapılarak politikalar benimsiyorlar. Daha önce kurumsallaşmış böyle bir ırkçılık görülmemişti. Bütün ırkçılıklara karşı çıkmalıyız."

"RAPORLAR ÇOK ÖNEMLİ"

Küçükgöl, genel olarak İslamofobi yerine her türlü nefret söylemlerinin suç olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

[Anadolu Ajansı, 20 Haziran 2016]

Paylaş:
  • Konuşmacılar: Mustafa Caner, Hasan İlkbahar, Serhan Afacan
    Panelde, 7 Ekim sonrasında Gazze'de ve Filistin meselesinde ortaya çıkan tablo ile savaşın Orta Doğu'nun geneline yayılan siyasi ve güvenlik sonuçları birlikte değerlendirilecektir.
    Web Panel | Üç Yılın Ardından 7 Ekim: Gazze’den Bölgeye
    Web Panel | Üç Yılın Ardından 7 Ekim: Gazze’den Bölgeye
  • Konuşmacılar: Muhammed Onur Çöpoğlu, Sezen Kaya Sönmez
    Panelde, iklim değişikliğinin devlet ve uluslararası sistem düzeyindeki güvenlik etkileri ele alınacaktır
    Web Panel | COP 31’e Doğru: İklim Güvenliği
    Web Panel | COP 31’e Doğru: İklim Güvenliği
  • Konuşmacılar: Rıdvan Elmas, Alaattin Pusmaz, Mazhar Bal
    Küresel ölçekte eğitim performanslarının gerilediği bir dönemde Türkiye'nin PISA 2025 sonuçlarında elde ettiği başarıyı konuşacağız.
    Web Panel | Türkiye’nin 2025 PISA Performansı
    Web Panel | Türkiye’nin 2025 PISA Performansı
  • 13
    Temmuz 2026
    11:00
    SETA Ankara
    Konuşmacılar: Nebi Miş, Cevdet Yılmaz, Atilla Yayla, Hamit Emrah Beriş, Mehmet Alagöz, Mert H. Akgün, Fadime Özkan, Meryem İlayda Atlas, Yusuf Alpaydın, Mahmut Hakkı Akın
    Darbe girişiminin onuncu yılı vesilesiyle akademisyenlerin, araştırmacıların, hukukçuların ve gazetecilerin katkı sunacağı sempozyum iki oturumdan oluşacaktır.
    Sempozyum: Onuncu Yılında 15 Temmuz
    Sempozyum: Onuncu Yılında 15 Temmuz