Siber Güvenlik: Türkiye’nin Kabiliyetleri ve Küresel Trendler Raporu | SETA Gelişen Askeri Teknolojiler Serisi .2.

Siber uzayda faaliyet gösteren tüm sistemler için siber tehditler en önemli güvenlik sorununu oluşturmaktadır. Bu nedenle siber uzay faaliyetlerinin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi etkin bir siber tehdit tanımlamasına, tespitine, analizine ve tehdit seviyesinin/zarar riskinin düşürülmesine bağlıdır.

20. yüzyılın sonlarına doğru geliştirilmeye başlanan “elektronik savaş düzeni”, “elektronik harp”, “bilgi savaşı” ve “ağ merkezli harekat” gibi kavramlarla cephelerin sayısallaştırılması gündeme gelmiştir. Günümüzde ise modern silahlı kuvvetlerin neredeyse tüm bileşenlerinin yazılım ve donanım destekli sistemlerle donatıldığı görülmektedir. Çoğu askeri sistem siber uzay ortamından yalıtılarak faaliyet göstermesine rağmen yakın gelecekte askeri nesnelerin interneti altyapılarının oluşturulması üzerine projeler geliştirilmektedir.

Siber uzayda faaliyet gösteren tüm sistemler için siber tehditler en önemli güvenlik sorununu oluşturmaktadır. Bu nedenle siber uzay faaliyetlerinin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi etkin bir siber tehdit tanımlamasına, tespitine, analizine ve tehdit seviyesinin/zarar riskinin düşürülmesine bağlıdır. Diğer taraftan siber güvenlik kapsamındaki olguların pek çoğu –tıpkı siber silahların hem siber savunma hem de siber taarruz amaçlı kullanılabilmeleri gibi– çift kullanım alanına sahiptir. Dolayısıyla kritik altyapıları oluşturan bileşenlerin zarar görmesi doğrudan milli güvenlik zafiyeti olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple sivil/asker tüm katmanlarda etkili bir siber güvenliğin sağlanması en öncelikli süreç olarak değerlendirilmelidir.

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.

 


Etiketler: