Bu yıl 6’ncısı düzenlenen TRT World Forum, “Geleceği Şekillendirmek: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar” temasıyla, yerli-yabancı konukların katıldığı panellerle devam ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’nin NATO ve AB için ne denli önemli olduğunu tekrar belirledi
SETA-Washington D.C. Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat ”Rusya-Ukrayna Savaşı: Alınan Dersler” başlıklı panelde, Rusya-Ukrayna savaşına değindi.
Kanat, Türkiye’nin aldığı pozisyona işaret ederek, şunları kaydetti:
“Rusya-Ukrayna savaşı aslında Türkiye’nin Avrupa Birliği için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin diplomatik başarısı ve savaşın başından beri oynadığı rol, Türkiye’nin NATO için neden önemli olduğunu gösteriyor. Savaştan ders çıkartılırsa birincisi, başka bir ülkeyi işgal etme. İkinci ders, savaşlarda birçok belirsizlikler var. Ekonomik kapasiteyi, endüstriyel kapasiteyi hesaba katmanız gereken o kadar çok belirsizlik var ki en önemlisi de insanların ülkelerini savunma iradesi. Bazı başka dersler de var. Mesela savaşlar artık daha karmaşık yapıya sahip.”
18. yüzyıl öncesinde savaşlar ordular arasında yaşanırken artık vekalet savaşlarının söz konusu
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, “İnsanlığın Ötesinde: Küresel Göç Krizi” başlıklı panelde yaptığı konuşmada, 18. yüzyıl öncesinde savaşlar ordular arasında yaşanırken artık vekalet savaşlarının söz konusu olduğunu söyledi.
Kınık, “Birçok ülke, kendi çıkarlarını koruma adına farklı bölgelerde farklı devlet dışı silahlı grupları destekliyor. Bu durum da içinde bulunduğumuz çağda yeni bir insanlık krizine yol açıyor. Eğer dünyadaki krizlerden bahsedecek olursak, bu krizlere dünya çapında uluslararası müdahaleler çok zayıf. Güvenlik, politika yapma, insan haklarını koruma gibi alanlardan bahsediyorum. Dünyada iklim değişikliği, şiddet, cinsel istismar, haksızlıklar gibi birçok problem var. Yaşanan sorunlar dünya çapında olduğu için çözüm de küresel olmalı. Geleceği kurtarmak için işbirliği yapılmalı.” diye konuştu.
Kınık, 2020 raporlarına göre dünya çapında göçmenlerin yüzde 60’ının ekonomik nedenlerle gelişmiş ülkelerde, yüzde 40’ının ise hala gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını aktardı.
Forum, düzenlenen panellerle sürüyor.
Etiketler:
- Avrupa Araştırmaları
- Dış Politika
- Güvenlik
- Yorum
- 24 Şubat 2022 Rusya'nın Ukrayna'yı İşgali
- Diplomasi
- İklim Değişikliği
- Kılıç Buğra Kanat
- Rusya-Ukrayna Savaşı
- SETA Washington DC
- SETA Washington DC Araştırma Direktörü
- TRT World
- TRT World Forum
- TRT World Forum 2022
- Türk Dış Politikası
- Türkiye
- Türkiye Dış Politikası
- Ukrayna Barış Süreci
- Ukrayna Tahıl Koridoru
- Uluslararası İlişkiler