16 Ağustos 2022 | Türkiye'de 22 Temmuz'da imzalanan ilk tahıl koridoru anlaşmasının ardından "Brave Commander" isimli Lübnan bandıralı buğday taşıyan gemi Odessa bölgesinin Yuzhne kentindeki limandan ayrıldı. Afrika'ya insani gıda yardımı taşıyan ilk gemi olan "Brave Commander", Dünya Gıda Programı'nın kıtlıkla mücadele için yürütülen program kapsamında Etiyopya'ya doğru yol aldı. Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in girişimleriyle 22 Temmuz 2022’de anlaşma imzalanmış sonrasında 18 Kasım 2022'de süre uzatılmıştı. 18 Mart 2023 tarihinde ise anlaşma 60 gün daha uzatıldı. (Foto: Vladimir Shtanko / AA)

Tahıl Koridoru Anlaşmasının Uzatılması ve Türkiye’nin Rolü

Türkiye’nin çabaları ile imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının önemi nedir? Anlaşmanın ilk altı aylık uygulamasında karşılaşılan sorunlar nelerdir? Anlaşmanın ikinci defa uzatılmasında Türkiye nasıl bir role sahiptir?

Halen devam eden Rusya-Ukrayna savaşı başlangıcından bu yana dünya ekonomileri üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluştururken küresel anlamda olumsuz etkilenen alanların başında ise enerji ve gıda sektörleri gelmiştir. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Programı İcra Direktörü David Beasley, Rusya’nın Karadeniz’de uyguladığı abluka nedeniyle dünya çapında milyonlarca insanın gıda kıtlığından hayatını kaybedeceğini belirterek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ablukayı durdurma çağrısında bulunmuştur. Dünya Bankası Başkanı David Malpass ise artan gıda fiyatlarının en yoksul ve en savunmasız kesimler üzerinde yıkıcı etkilere yol açacağı konusunda uyarılarda bulunmuştur.

Ukrayna küresel buğday ihracatı sıralamasında dünyada onuncu sırada yer almakta ve tahıl ihracatının yaklaşık yüzde 95’ini Karadeniz limanları üzerinden gerçekleştirmektedir. Bir başka önemli gıda ve gübre üreticisi Rusya da gıda ihracatı için esasen Karadeniz’i kullanmaktadır. Oysa abluka ve mayınlama nedeniyle oluşan güvensiz ortam savaşın ilk aylarında Karadeniz’den tahıl ve gıda ihracatını durma noktasına…

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.

Etiketler: