12 Nisan 2021 | Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe'yi resmi törenle karşıladı. (Fotoğraf: Mustafa Kamacı AA)

Perspektif: Libya Başbakanı Dibeybe’nin Ankara “Çıkarması”

Ziyarette hangi konular öne çıkmıştır? Milli Birlik Hükümetinin Türkiye yaklaşımı nasıl değerlendirilebilir? Ziyaretin ikili ilişkiler ve ötesinde ne tür etkileri olacaktır?

GİRİŞ

Libya Milli Birlik Hükümeti (MBH) Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, MBH’nin göreve gelmesinden bu yana hem kendisinin hem de hükümet ve devlet yetkililerinin (Başkanlık Konseyi dahil) bugüne kadarki en yüksek profilli ziyaretini 12 Nisan 2021’de Ankara’ya gerçekleştirmiştir. Başbakan Dibeybe beraberinde on dört bakanıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın misafiri olarak Ankara’yı ziyaret etmiş, Türkiye-Libya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantı sonucunda hükümetler arasında beş önemli antlaşma imzalanmıştır.

EŞİTLER ARASI BİRİNCİ

Ziyaretin öncelikle sembolik bir önemi bulunmaktadır. Dibeybe’nin başbakan olarak belirlendiği 5 Şubat 2021’den itibaren hem Dibeybe hem de Başkanlık Konseyi (BK) Başkanı Muhammed Yunus Menefi pek çok ülkenin hükümet ve devlet başkanları ile uluslararası kuruluşlardan tebrik ve destek mesajları almışlardır. Tebrik ve destek mesajlarını yoğun bir ziyaret trafiği takip etmiştir. Geçen süre zarfında Dibeybe ve Menefi hem yabancı başkentleri ziyaret etmiş hem de Trablus’ta pek çok yabancı heyet ve misafiri ağırlamıştır. MBH uzun süren bir çatışma ortamından sonra Libya’daki bölünmüşlüğü ortadan kaldırdığ ve meşruiyet sahibi –her iki konuda da eksikleri olmasına rağmen– bir yapı olarak ortaya çıktığı için ülkeye halihazırda müdahil olan aktörlerin hepsi bir şekilde MBH ile ilişki kurma çabası içindedir. Bunlara Hafter’i desteklemek suretiyle MBH’nin öncülü olan Ulusal Mutabakat Hükümetini (UMH) devirmeye kalkışmış Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Rusya ve Fransa da dahildir. Sadece mevcut müdahil aktörler değil gelecekte Libya’dan çıkar beklentisi içinde olan bütün aktörler bir şekilde MBH ile temas kurmak, iyi ilişkiler geliştirmek, üzerinde belli ölçüde etki sahibi olabilmek ve gelecekte Trablus yönetiminden imtiyazlar elde etmek için girişimlerde bulunmaktadır. Böyle bir ortamda Dibeybe ve MBH’nin şimdiye kadarki en yüksek profilli ziyaretini Ankara’ya gerçekleştirmesi ise Türkiye’yi Libya’ya müdahil aktörler arasında adeta “eşitler arası birinci” konumuna getirmektedir.

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.

Etiketler: