Uluslararası Af Örgütünün, İsrail ordusunun Gazze'nin yoğun nüfuslu sivil bölgelerinde beyaz fosforlu top mermileri kullandığını belgelediği kanıtlar arasında, Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirinin çektiği fotoğraflar da bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, Örgütün Kriz Müdahale Programı'nın, İsrail'in Gazze'de, beyaz fosforlu top mermileri kullandığını belgeleyen ikna edici kanıtlar topladığını kaydetti. Örgütün Kriz Kanıt Laboratuvarı'nın doğruladığı video ve fotoğraflar, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana bombaladığı Gazze'de beyaz fosfor kullandığını gösteriyor. Toplanan kanıtlar arasında, AA foto muhabiri Mustafa Al-Kharouf'un 9 Ekim'de çektiği ABD Savunma Bakanlığı Tanımlama Kodu'nun 'beyaz fosfor esaslı mühimmat' için kullandığı D528 etiketli M825 ve M825A1 top mermilerinin fotoğrafı da yer alıyor.

İsrail’e Karşı Soykırım Davası ve Yansımaları

Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme’nin temel nitelikleri nelerdir? Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’e karşı açtığı soykırım davasının esasları nelerdir? Uluslararası Adalet Divanının İsrail’in eylemlerini soykırım suçu açısından ele almasının önemli sonuçları nelerdir?

İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’ye yönelik başlattığı ağır askeri saldırılar, dünyanın en yoğun yerleşimine sahip bir bölgesinde şu ana kadar yaklaşık üç ayda 7 bin 729’u çocuk olmak üzere 21 bin 110’dan fazla Filistinlinin ölümüne ve 55 bin 243’ten fazla Filistinlinin de yaralanmasına yol açmıştır. Halen devam eden saldırıların daha ne kadar sivilin hayatını kaybetmesine ya da yaralanmasına yol açacağı ise belirsizdir.

Ölen ya da yaralanan Filistinli sayısının büyüklüğünün yanı sıra İsrail’in eylemlerinin biçimi de Gazze’de esasen bir soykırım gerçekleştirdiğine dair yaygın bir kanaatin oluşmasına neden olmuştur. İsrail saldırıları savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar oluşturmakla birlikte bu saldırıların “soykırıma varan eylemler” olarak nitelendirildiğini de görmekteyiz.

Eylemlerin niteliği bağlamında etnik temizlik ve soykırım suçunun unsurlarını da bulmak mümkün dür. Zira sivil nüfusu zorla göç ettirme ya da toplu katliam yoluyla etnik açıdan homojen bir coğrafi bölge oluşturma eylemleri etnik temizlik suçunu oluştururken Filistinlilerin kısmen ya da tamamen yok edilmesi niyetinin varlığının kanıtlanması durumunda ise soykırım suçundan bahsedilebilecektir…

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.

Etiketler: