Perspektif: İdlib’deki Ateşkesin Geleceği Risk Altında

İdlib bölgesinde ateşkesten bu yana neler yaşandı? Rusya’nın İdlib bağlamındaki stratejik amacı nedir? İdlib’deki ateşkes nasıl kalıcı hale getirilebilir?

5 Mart 2020’de Moskova’da Türkiye ve Rusya arasında imzalanan mutabakat ile Suriye’nin İdlib bölgesinde ateşkes ilan edilmiş, taraflar güvenlik koridorunun kurulmasını ve ortak devriyelerin gerçekleştirilmesini kararlaştırmıştır. Anlaşmanın üzerinden altı ay geçmesine rağmen İdlib bölgesindeki ateşkes kırılganlığını korumaktadır. Bir yandan mutabakatın hayata geçirilmesi İdlib’deki radikal gruplarca provoke edilirken diğer yandan Rusya destekli Esed rejiminin tacizleri ve gerilimi artırma hamleleri sürmektedir. İki tarafın sabotajları arasında Türkiye ve Suriye muhalefeti İdlib’deki ateşkesin devamlılığını sağlamak ve bölgede yaşayan 3 milyondan fazla sivilin hayatını korumak için çalışmalarını sürdürmektedir. Her ne kadar bu süreç Moskova yönetimiyle yakından koordine ediliyor olsa da Rusya’nın İdlib’deki mevcut statükoyu geçici olarak değerlendirmesi ve temel stratejik hedefi olarak askeri çözümü benimsiyor olması ateşkesin sürdürülebilirliğinin önündeki en büyük engellerden biridir.

İDLİB’DEKİ SON DURUM

Türkiye ve Rusya arasında imzalanan mutabakat çerçevesinde M4 kara yolu üzerindeki ortak devriyelerin yirmi altıncısı 25 Ağustos 2020’de gerçekleşmiştir. 22 Temmuz 2020’de ilk defa belirlenen güzergahın tamamında devriye yapılmıştır. Ancak devriyelere yönelik 14 Temmuz, 17 Ağustos ve 25 Ağustos tarihlerinde üç farklı noktada saldırılar düzenlenmiştir. Bu saldırı..

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.

Etiketler: