30 Kasım 2023 | İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 24. gününde de sürüyor. Gazze kentinin batısında yer alan Tel el-Hava bölgesine aralıksız devam eden İsrail'in saldırıları nedeniyle bir çok bina ve altyapıda ağır hasar oluştu. (Foto: Ali Jadallah / AA)

Filistin-İsrail Barışı için Türkiye’nin Garantörlük Teklifi ve Önemi

Garantörlük kavramının anlamı nedir? Türkiye’nin garantörlük teklifi neleri içermektedir? Türkiye’nin garantörlük teklifinin önemi nasıl değerlendirilmelidir?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in gittikçe yoğunlaşan saldırılarının başlangıcından yaklaşık iki hafta sonra, 21 Ekim 2023’te Kahire Barış Konferansı’nda Türkiye’nin garantörlük teklifini dile getirmiştir. İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği ve halen devam eden geniş çaplı askeri saldırıların meydana getirdiği ağır insani dramları sona erdirme arayışı, Türkiye’nin bu teklifinin dikkat çekmesine yol açmaktadır.

Henüz içeriği net ifadelerle açıklanmamış olsa da garantörlük teklifinin nasıl bir sisteme dayandığını, yani garantörlüğün ne demek olduğunu ortaya koyarak Türkiye’nin teklifinin önemini ve ne türden anlamlar içeriyor olabileceğini izah etmek önem arz etmektedir.

GARANTÖRLÜK KAVRAMI

Uluslararası hukuk, devletlerin haklarını ve sorumluluklarını düzenleyen yani devletlere haklar ve sorumluluklar yükleyen bir hukuk düzenidir. Bu hukuk düzeninin kuralları devletler tarafından birlikte oluşturulur ve bu kuralların uygulatılması yine devletler eliyle gerçekleştirilir. Bir başka deyişle uluslararası hukuk düzeni çerçevesinde kuralların uygulatılmasına dair otonom yani devletler üstü bir sistem henüz kurulabilmiş değildir. Günümüze kadar yalnızca uluslararası barışın korunmasına dair kuralların uygulatılması için bir nevi devletler üstü nitelik gösteren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sistemi kurulabilmiş ancak bu sistem de neredeyse hiçbir zaman işleyememiş, günümüzün uluslararası siyasi dengeleri içerisinde neredeyse tamamen işlevsiz kalmıştır…

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.

Etiketler: