AYM’de Yeni Başkan | Mahkemenin Yapısı ve Başkanın Rolü

AYM’nin işleyişinde başkanın rolü nedir? Mahkeme nasıl bir üye profiline sahiptir? Yeni Anayasa çerçevesinde AYM’ye ilişkin hangi adımlar atılabilir?

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, görev süresi 17 Nisan’da dolacak olan Zühtü Arslan’ın yerine Kadir Özkaya’yı yeni başkan olarak seçti. Zühtü Arslan bu göreve ilk olarak 2015’te Haşim Kılıç’ın yerine gelmiş, 2019 ve 2023 yıllarında da yeniden seçilmişti. Mahkeme başkanının 4 yıllık görev süresine sahip olduğu göz önüne alındığında Arslan’ın 3 yıl daha görevde kalması beklense de Anayasa gereğince üyelerin görev süresi 12 yılla sınırlandırıldığı için Arslan’ın 2012’de aşlayan üyeliği 17 Nisan’da sona erecek. 30 Mart 2011 ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun gereğince, başkanlık seçiminin görevin sona ereceği tarihten önceki iki ay içinde sonuçlandırılması hükmü nedeniyle aslında 17 Şubat’tan itibaren AYM’de seçim takvimi başlamıştı.

Mahkemenin iç tüzüğü bu iki ay içinde seçimin yapılacağı kesin güne karar verme yetkisini ise başkana bırakmaktadır. Bu doğrultuda mevcut Başkan Zühtü Arslan seçim tarihini 21 Mart olarak belirledi. Yapılan seçimde Özkaya 15 üyenin 9’unun oyunu alarak başkan seçilirken kalan 6 oy ise diğer aday Yusuf Şevki Hakyemez’in oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanıp Mahkeme başkanlığına seçilen ilk üye olma özelliği taşıyan Özkaya’nın görev süresi 22 Aralık 2026’da sona ereceğinden, AYM’de 2026 sonlarında yeni bir başkanlık seçimi daha yaşanacaktır.

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.

Etiketler: