Perspektif: 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yerleştirme Sonuçları Üzerine Değerlendirme

2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarında öne çıkan konu ve sorunlar nelerdir? YKS yerleştirme sonuçlarına göre boş kontenjanlar nasıl değerlendirilmelidir? Okul türlerine göre YKS yerleştirme oranları liseler hakkında ne söylemektedir? YKS yerleştirme sonuçlarına göre nasıl bir projeksiyon izlenmelidir?

2018 Türk eğitim sistemi için oldukça önemli gelişmelere sahne olmuştur. Toplumdan gelen tepkilere ve yanlış uygulamalara duyarsız kalamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme taşıdığı ortaöğretime geçiş sisteminde köklü değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliğin ardından yükseköğretime geçiş sistemi de revize edilmiştir. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) kaldırılarak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adında yeni bir sınav sistemi getirilmiş ve puan türleri sayısı azaltılmıştır.

2018’de ilk kez gerçekleştirilen YKS’ye yaklaşık 2,4 milyon öğrenci başvurmuştur. Başvuran 857 bin 240 aday tercihine yerleşirken 1.524.172 aday yerleşememiştir. Buna rağmen programlarda birçok boş kontenjan kalmıştır. Başvuranlar ile yerleşenler arasında makas sürekli artmaktadır. Üniversite programlarında kalan boş kontenjanlar; dünyada yükseköğretimin değişimi, ülkenin yükseköğretim kapasitesinin israfı ve yükseköğretimin kalite sorunlarını işaret etmesi bakımından oldukça önemlidir. Verilere bakıldığında her geçen yıl bir önceki yıla göre üniversite geçiş sınavlarına başvuru sayısı..

Etiketler: