İşsizliğin Çözümü: Çalışma Saatlerinin Düşmesi..

Hükümetin en öncelikli hedefleri arasında yer alan 'İşsizlikle mücadelede neler yapılabilir?' konusuyla ilgili Haber7 Ekonomi Sorumlusu Fuat Öner'in sorularını cevaplayan SETA Ekonomi Araştırmacısı ve İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Mevlüt Tatlıyer'den dikkat çeken bir öneri geldi..

Türkiye son 17 yılda ekonomik anlamda çok önemli atılımlar ve yatırımlar gerçekleştirdi. Bir çok mega proje hayata geçti ve bu süreçte önemli istihdamlar sağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği ile işsizlikte önemli bir gerileme sağlanırken, 2018 yazında yaşanan kur krizi ile beraber işsizlik oranı tekrar yükselmeye başladı ve yüzde 14’e kadar çıktı. TÜİK’in açıkladığı son verilere göre işsizlik oranı 13,4 gerçekleşti. Hükümetin en öncelikli hedefleri arasında yer alan ‘İşsizlikle mücadelede neler yapılabilir?’ konusuyla ilgili Haber7 Ekonomi Sorumlusu Fuat Öner’in sorularını cevaplayan SETA Ekonomi Araştırmacısı ve İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Mevlüt Tatlıyer’den dikkat çeken bir öneri geldi.

Kitap: İstihdamı Paylaşmak | İşsizliğin Nedenleri ve Çözümü

Tatlıyer, “Türkiye’de aşırı çalışma övülüyor ama bu Türkiye’ye ayak bağı olur… Bunun aksine çalışma saatleri düşürülmeli verimlilik öne planda tutulmalı” dedi. Türkiye’de özellikle Part-Time işlere karşı bir ön yargı olduğunu söyleyen Tatlıyer, Hollanda’nın işsizlikle mücadelede aldığı başarının arkasında yarı zamanlı çalışma olduğunu belirtti. Türkiye’de ücretlendirme sisteminin de değişmesi gerektiğini vurgulayan Tatlıyer, “Günlük ücretlendirme sistemine hayata geçmeli” dedi.

Geçtiğimiz günlerde işsizlik rakamları açıklandı ve yüzde 1,8’lik bir yükseliş söz konusuydu. Konu ile ilgili ‘İstihdamı Paylaşmak- İşsizliğin Nedenleri ve Çözümü” isimli bir kitap da yayımladınız…. İşsizlikle mücadelede neler yapılabilir?

Etiketler: