İsmail Çağlar: Başkan Erdoğan Türk Siyasetini Bir Yükten Kurtardı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Başkanları toplantısında 31 Mart 2019 yerel seçimleri ile birlikte seçim çalışmalarında önemli bir yeniliğe imza atacaklarının altını çizdi. Erdoğan konuşmasında, seçim propagandası çalışmalarında görüntü ve gürültü kirliliğinden uzaklaşacağız mesajı verirken, sosyal medya kullanımının da önemine dikkat çekti. SETA da bugün yayınladığı raporda geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde liderlerin sosyal medya kullanımını analiz ederek Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarına ilişkin önemli sayısal veriler paylaştı. Erdoğan’ın bu açıklamasını ve SETA’nın raporunun detaylarını, SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü İsmail Çağlar SABAH'a değerlendirdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan bugünkü AK Parti İl Başkanları toplantısında, partisinin bundan sonraki seçim dönemlerindeki propaganda çalışmalarına ilişkin önemli mesajlar verdi. Başkan Erdoğan sosyal medya kullanımının önemine dikkat çekerek, Yenikapı mitingine 1,5-2 milyon kişi katılıyorsa, sosyal medyada atılan bir tweet bunun bir kaç misli kadar etkileşim alıyor dedi. Erdoğan ayrıca seçim çalışmaları döneminde gürültü ve görüntü kirliliğinden kaçınacaklarının mesajını verdi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı da (SETA) son raporunda geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde liderlerin sosyal medya kullanımları üzerine bir araştırma yaptı. Erdoğan’ın açıklamalarını ve SETA’nın raporunun detaylarını, SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü İsmail Çağlar değerlendir. İşte Çağlar’ın açıklamaları:

BAŞKAN ERDOĞAN TÜRK SİYASETİNİ BİR YÜKTEN KURTARDI

Başkan Erdoğan bugünkü konuşmasında, “Seçim çalışmalarımızda gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan propaganda yöntemlerini terk ediyoruz” dedi ve sosyal medyanın önemine vurgu yapan açıklamalar yaptı. SETA’nın da son raporunu göz önüne alarak, bu açıklamayla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’de uzun bir süredir toplumun seçim çalışmalarında bayrak ve afiş asma ve seçim otobüslerinin kullanılmasına karşı bir rahatsızlığı var. Bu tür seçim faaliyetleri hem çevre hem de gürültü kirliliğine neden olduğu için toplum tarafından benimsenmiyordu. Ancak partiler bu uygulamalardan vazgeçemiyordu çünkü bayrak afiş ve seçim otobüsü o seçim çevresinde partilerin bir nevi gücünü gösterdikleri unsurlar olarak değerlendiriliyordu. Fazla bayrak asmayan partinin teşkilatının güçsüz olduğu sonucuna varılmasından çekiniyordu partiler.

Ancak AK Parti Türk siyasetindeki öncü rolünü burada da hayata geçirmiş oldu. Başkan Erdoğan’ın bayraklama ve seçim otobüsü kısıtlamasına gideceklerini söylemesi Türk siyasetini bir yükten kurtardı ve toplumun bir talebinin daha hayata geçmesine vesile oldu. Diğer partiler de bu adımı takip edeceklerdir ve seçim dönemlerinde bu türden faaliyetlerini en aza indireceklerdir. Ak Parti bu yolu açmışken bu konuda toplumdan gelen baskıya daha fazla direnmeleri mümkün gözükmüyor.

DİJİTAL KAMPANYALAR ÖN PLANDA

Erdoğan Yenikapı mitingine 1,5-2 milyon kişi katılırken, Twitter’da bir mesajımızda birkaç Yenikapı mitingi kadar etkileşim alıyoruz dedi. Bu açıklama AK Parti’nin seçim stratejisinde dijitale ağırlık vereceğini mi gösteriyor?

Şüphesiz bu açıklamalarla birlikte dijital kampanyanın eskiye nazaran daha ön plana çıkacağını söyleyebiliriz. Ancak bu eskisi gibi geleneksle kampanya metotlarının tamamen terk edileceği anlamına gelmez. AK Parti seçmene bire bir temas eden sayılı siyasi partilerden birisi. Şüphesiz seçmenin bir kısmı için atılan bir tweet, sosyal medyada alınan bir etkileşim seçmene temas etmenin en ideal yönü. Ancak diğer seçmen kesimleri de mitingler, esnaf ziyaretleri, parti toplantıları ile ulaşılabilir. Burada bir metodun diğerine tercihi söz konusu olamaz. Ancak AK Parti’nin artık dijital kampanya unsurlarına eskisinden daha fazla ağırlık vereceğini söylenebilir. Nitekim geçtiğimiz 24 Haziran seçimlerinde AK Parti sosyal medyayı en iyi kullanan partilerden birisiydi.

 SİYASETİN HER ALANINDA DİJİTALLEŞME

Türkiye’nin değişen sosyolojisine hitap etmek için aynı değişimi tecrübe etmek, ıskalamamak gerekiyor. Sosyal medya kullanımının gün geçtikte arttığı, insanların sosyal medyada diğer birçok konunun yanında ağırlıklı olarak siyaseti de konuştuğu bir toplum var karşımızda. Türkiye’nin hatırı sayılır bir genç nüfusu var. Bu gençler siyasete oldukça ilgili. siyaset konuşmayı siyaseti takip etmeyi seviyorlar. Ve bunu da dijital mecralarda yapıyorlar. Haliyle seçmenin yarısının desteğini konsolide etmiş bir parti olarak AK Parti bu hakikate sırtını dönemez. Sosyal medyaya gün geçtikte daha fazla önem verecek, yenilikleri takip edecektir. AK Parti’nin bu seçim döneminde temayül yoklamalarını online olarak yaptığını da burada not etmemiz gerekiyor. Dijitalleşmenin nimetlerini sadece seçim propagandasında değil siyasetin her alanında kullanmak isteyen ve bu yolla kendisini yenilemek isteyen bir siyasi parti.

“24 HAZİRAN DÖNEMİNDEKİ ZORLUKLAR AVANTAJA ÇEVİRİLMİŞTİ”

Hazırladığınız rapora göre Erdoğan’ın attığı tweetlerde en çok etkileşimi ne tür mesajlar alıyor?

Erdoğan: Çayınız hazırsa geliyorum.

24 Haziran seçim döneminde Başkan Erdoğan’ın en çok beğen ve etkileşim alan tweeti kendisini yurtlarına sahur yapmaya davet eden üniversite öğrencilerine cevaben yazdığı ‘Çayınız hazırsa geliyorum’ tweeti oldu. Gençlerle girilen bu diyaloğun en çok etkileşimi alması sosyal medyanın gen seçmene ulaşmak konusundaki önemi hakkında başlı başına fikir veriyor.

Malum 24 Haziran seçim dönemi Ramazan ayına denk gelmişti. Kampanya döneminin başında oruç tutulurken kampanyanın zor olacağına dair yorumlar yapılmıştı. Ancak başkan Erdoğan zorluk gibi gözüken bu durumu avantaja çevirmiş gündüz yaptığı seçim çalışmalarına ek olarak iftarla sahur arasında da seçim çalışmalarına devam etmişti. Gençlerin sahur davetini kabul edip, sahuru onların yurdunda yapmak ve tüm bunların sosyal medya üzerinden gerçekleşmesi tam anlamı ile yenilikçiliğin nasıl bir şey olduğunu gösteriyor. Ve tabii ki bu tweet de en çok beğenilenler arasına giriyor.

“AK PARTİ’NİN ZÜMRÜDÜ ANKA’LI REKLAM FİLMİ BAŞARILI BİR ÇALIŞMAYDI”

Ayrıca Erdoğan’ın seçim döneminde attığı bayram tebriği, yine kampanya dönemine denk gelen üstat Necip Fazıl’ın vefat yıldönümünü anması ve AK Parti’nin Zümrüdü Anka’lı reklam filmini paylaştığı tweetleri en çok etkileşim alan diğer tweetlerin arasında yer alıyor. Bu tabloya baktığımızda ise Ramazan Bayramı veya Necip Fazıl’ı vefat yıldönümü gibi seçmen açısındna önemli olan hadiseleri Erdoğan’ın iyi takip ettiğini ve bunları sosyal medyaya taşıdığını görüyoruz.

Keza zümrüdü anka reklam filmi de Türkiye’de yapılan son teknoloji eseri yatırımları tarihimizdne bir efsane ile birleştiren çok başarılı bir çalışmaydı. Televizyon kanallları ile aynı zamanda Erdoğan’ın sosyal medya hesabı tarafındna paykaşıldı. 25 bin civarında RT alan tweet en az rejlamın tv’de yayınlanması kadar etkili oldu.

[Sabah, 7 Aralık 2018]

Etiketler: