22 Ekim 2023 | Türkiye'den, Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, içerisinde 20 uzman sağlık çalışanın da bulunduğu Cumhurbaşkanlığı uçağı Mısır'a hareket etti. Esenboğa Havalimanı'nda sabah saatlerinde ilaç ve tıbbi malzeme yüklenen Cumhurbaşkanlığına ait uçak, çalışmaların tamamlanmasının ardından Kahire'ye doğru yola çıktı. (Foto: Ahmet Okur / AA)

Gazze’nin İnsan(i) Boyutu: Uluslararası İnsani Yardımlar Üzerine

Uluslararası toplumun, Gazze’deki insani krizi çözmek için daha fazla çaba harcaması ve uzun vadeli barışa katkıda bulunması gerekmektedir. Gazze'ye yönelik insani yardımlar, insanlığın dayanışmasının bir göstergesi olmanın ötesinde, bu çatışma ve zorlu yaşam koşullarında umut ve yaşamı sürdürülebilir kılmak için vazgeçilmezdir.

Uluslararası insani yardımlar, bir afet ya da insan yapımı büyük bir yıkımın ardından uluslararası kamuoyunun bahse konu yıkımdan zarar gören insanlara, en başta hayatta kalma ve insanlık onurunun korunması dahil, temel ihtiyaçlarının karşılanması, ardından da gerekli maddi ve manevi desteğin sunulması şeklinde özetlenebilir. Filistin toprağı olan Gazze (Şeridi), 2007’den bu yana İsrail ve Mısır’ın tarafından ablukaya alınmış, dolayısıyla kara çıkışı Mısır Refah kapısı ile sınırlı, denize çıkışı bulunmayan ve 365 kilometrekare içerisinde 2,5 milyon civarında insanın yaşam mücadelesi verdiği bir toprak parçasıdır. Ablukanın başladığı günden bu yana Gazze’ye, başta Türkiye olmak üzere birçok devlet ve uluslararası örgüt, çeşitli seviyelerde insani yardım ulaştırmaktadır. 7 Ekim 2023’te yaşanan olayların ardından İsrail yönetiminin Gazze’deki sivillere yönelik tavrı ve şehrin tahliyesi ile ilgili adımlar, Gazze’nin “insani” boyutunu tekrar gözler önüne sermiştir. Bu yazının amacı 2007’den günümüze Gazze’ye ulaşan uluslararası insani yardımların incelenmesidir. Çalışmada iki zaman dilimi, 7 Ekim 2023 “Aksa Tufanı” saldırıları öncesi ve sonrası, temel alınmıştır. 

Aksa Tufanı Öncesinde Gazze’de Yaşam

Gazze, son 16 yıldır kara, hava ve denize çıkışı olmaması hasebiyle 2,5 milyon civarında insan için bir açık hava hapishanesi hükmündedir. Filistin’in Akdeniz’e çıkış noktasında yer alan Gazze, Filistin ve Batı Şeria için ayrı bir öneme sahiptir. Peki neden geçen 16 yıl içerisinde Gazze abluka altındadır?

Hamas yönetiminin 2006’da Filistin seçimlerini kazanması sonrasında Gazze’de yönetimi ele alması, öncesinde yaşanan Gazze Savaşı ile halihazırda İsrail ile var olan gerilimi de tırmandırmış ve güvenlik gerekçeleriyle Mısır’ın da İsrail ile beraber hareket etmesiyle Gazze Şeridi karadan, havadan ve denizden abluka altına alınmıştır. İsrail devleti resmi açıklamasında, ablukanın İsrail vatandaşlarını terörizm, roket saldırıları ve diğer düşmanca faaliyetlerden korumak ve tehdit oluşturacak mallarının Gazze’ye girmesini önlemek için gerekli olduğunu açıklamıştır.

2007 Haziran’ından bu yana Gazze Şeridi’nin dış dünya ile sahip olduğu tek kara bağlantısı Mısır sınırındaki Refah Kapısıdır. Gerekçesi her ne olursa olsun, ortadaki gerçeklik 365 kilometrekarelik alana sıkışmış 2,5 milyon civarındaki insanın, günlük cereyan eden sıcak çatışmaların gölgesinde hayatlarına devam etmek zorunda olmalarıdır. Uluslararası örgütlerin rakamlarına göre Gazze’deki halkın neredeyse yüzde 53’ü yoksulluk içinde yaşıyor ve 85 binden fazla insan, yaşanan çatışmaların bir sonucu olarak evsiz kalma riski taşıyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi verilerine göre Gazze halkının yüzde 58’i insani yardıma muhtaç durumda…

Devamını Kriter sitesinde okumak için tıklayın: Gazze’nin İnsan(i) Boyutu: Uluslararası İnsani Yardımlar Üzerine

Etiketler: