Kahramanmaraş merkezli, depremlerin ardından Antakya-Cilvegözü kara yolunda Demirköprü mevkisinde oluşan yarıklar, afetin boyutunu gözler önüne seriyor. (Murat Şengül/AA, 12 Şubat 2023)

Asrın Felaketinde Dezenformasyon, Manipülasyon, Komplo Teorileri ve Dezenformasyonla Mücadele

Herhangi bir bilimsel veri ve dayanağı bulunmayan yalan haberlere dayalı paylaşımlar ve komplo teorilerinin manipülatif etki düzeyi, içinde bulunduğumuz “Hakikat Ötesi Çağ”da devletlerin uluslararası krizler ve doğal felaketlerin yanı sıra yıkıcı bilgi operasyonlarına karşı da hazırlıklı olmaları gerekliliğini ortaya koyuyor.

Türkiye’de devlet ve millet, “Asrın Felaketi” olarak nitelenen depremlere karşı seferber olurken, bir yandan da sosyal medya üzerinden yıkıcı dezenformasyon operasyonlarına karşı mücadele veriliyor. Herhangi bir bilimsel veri ve dayanağı bulunmayan yalan haberlere dayalı paylaşımlar ve komplo teorilerinin manipülatif etki düzeyi, içinde bulunduğumuz “Hakikat Ötesi Çağ”da devletlerin uluslararası krizler ve doğal felaketlerin yanı sıra yıkıcı bilgi operasyonlarına karşı da hazırlıklı olmaları gerekliliğini ortaya koyuyor.

Türkiye, ilk ikisi 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli olmak üzere Doğu Anadolu Fay Hattı boyunca etkili olan ve şu ana kadar en büyüğü 7.7 büyüklüğünde kaydedilen bir deprem silsilesiyle sarsıldı. Büyüklüğü, şiddeti ve yeryüzüne yakınlığı sonucu büyük yıkıma yol açan, ulusal ve uluslararası kamuoyunda “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen depreme yönelik ilk anda yapılan jeolojik araştırmalar, Anadolu yarımadasında kayma olduğuna ilişkin emareler ortaya çıkardı. Cumhuriyet tarihinin en şiddetli depremlerini yaşayan bölgede devlet ve millet tam bir seferberlik halinde hayat kurtarmaya ve yaraları sarmaya çalışırken, sanal alemde ise depremin yaşandığı ilk günden itibaren dolaşıma sokulan dezenformasyona dayalı manipülasyon şiddetini artırarak devam ediyor.

Sosyal medya üzerinden yaygınlaştırılan iddiaların en başta geleni, depremin meydana gelmesinden günler öncesinde başlatılan ve Türkiye’ye müdahale senaryoları dahilinde zikredilen “yapay deprem” iddialarına dayalı komplo teorileri. İddiaların odağında ise 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi sonrasında Türkiye gündeminde yer edinen ve bu tarihten sonra yaşanan hemen her yüksek şiddetli depremle yeniden dolaşıma sokulan, “Depremi ABD’nin Yüksek Frekanslı Aktif Atmosfer Araştırma Programı HAARP’ın tetiklediği” savı yer alıyor. ABD’ye ait savaş gemisi USS Nitze’nin dev Amerikan bayrağı çekerek Boğaz’da demirlemesi, Kağıthane’de 5 Şubat Pazar günü meydana gelen 3.1 şiddetindeki depremin ardından sosyal medyada yayılan “deprem sırasında korkutucu bir patlama sesi duyulduğu” paylaşımları, Kahramanmaraş merkezli deprem anına dair kutup ışıkları görüntüleri; HAARP kaynaklı iddiaları destekleyen, etkileşimini daha da arttıran unsurlar olarak kullanıldı. Bir savaş taktiği olarak yapay deprem üretebildiğine inanılan HAARP, sosyal medya ve ardından geleneksel medyada gündeme oturdu…

Devamını Kriter sitesinde okumak için tıklayın: Asrın Felaketinde Dezenformasyon, Manipülasyon, Komplo Teorileri ve Dezenformasyonla Mücadele

[Kriter, 1 Mart 2023]

Etiketler: