Zeytin Dalı Harekatı’nın Muharebe Etkinliği

Operasyonun ilk evresi tamamlanmak üzere. Artık bir etkinlik değerlendirmesi yapmak mümkün. Operasyon nasıl gidiyor?.

Operasyonun ilk evresi tamamlanmak üzere. Artık bir etkinlik değerlendirmesi yapmak mümkün. Operasyon nasıl gidiyor?
Başarı oranı nedir? Güçlü ve zayıf yönleri hangileridir? Artık yavaş yavaş bunları konuşabiliriz. Süreci oldukça yakından ve sahadan izledim. Bu bakımdan birkaç gözlemimi paylaşmak isterim.
İlk dikkat çeken unsurlardan birisi motivasyon meselesi. Gördüğüm kadarıyla motivasyon hem askerde hem de ÖSO unsurlarında oldukça yüksek. Kazanmanın tadına varmışlar.
ÖSO ilk defa hava desteği altında savaştığı için daha başarılı olacaktır.
Eğitim konusu da başarı hanesine eklenebilir. ÖSO unsurları daha öncekine oranla daha iyi eğitilmiş ve daha disiplinli diyebiliriz.
Asker ve ÖSO arasında gerekli güven hissi tesis edilebilmiş. Hem asker ÖSO’ya güveniyor hem de ÖSO askere güveniyor. Ortak operasyon yapma konusunda şikâyetler duyulmuyor.
Ne asker ÖSOnun ayak bağı olduğunu düşünüyor ne de ÖSOcular sızlanıyor.
Ancak bu ilişkinin uzun vadede yönetilebilmesi için bu irtibatın daha profesyonel biçimde kurgulanması gerektiğini düşünüyorum. Özel bu iş için atanmış ve eğitilmiş irtibat subaylarına ihtiyaç var. Aksi taktirde ilişkiler kırılganlaşabilir.
Operasyonun dikkat çeken bir başka başarısı ise planlaması. Baştan sona planlanmış. Kayıpları en aza indirmeye özel önem verilmiş.
Nereye gittiğini biliyor. Ne zamana kadar gitmesi gerektiğinin farkında. Asker operasyonun geleceğine dair yeterince bilgi sahibi. Gerekli olan kadarını biliyor.
Bir hafta ötesini görebiliyor. Gerisine dair fikri yok. Ama altı ay kadar sürebileceği kanısı yaygın. Askerin bilgilendirmesinde uygun bir yöntem izlenmiş denilebilir.
Bir başka dikkat çeken unsur tecrübe meselesi. Ordu daha önceki örneklerden ders çıkarmayı becermiş. Komuta kademesinde bazı kritik değişimler olduğunu biliyoruz. Görevden ayrılan rütbelilerin tecrübelerini ne kadar aktardıklarını bilemiyoruz. Ama en azından bu anlamda bir kurumsal mekanizma eksikliği var. Fakat diğer taraftan cephedeki askerler yeterince tecrübeli.
Neredeyse hepsi daha önce bu tür operasyonlarda görev yaptı. Bu çok büyük bir avantaj. Zaten etkisini de hemen hissettiriyor.
Benim bulunduğum yerden görebildiğim en öncelikli sorun lojistik. Askerin temel ihtiyaçlarının listesi henüz tam oturtulamamış gibi.
Operasyon bölgesini gezerseniz hala sınırın bu tarafında bile köprü ve yol inşaatlarının devam ettiğini görebilirsiniz.
Cepheden gelen görüntülere de bakacak olursanız askerin daha iyi desteklenebileceğini düşünmek mümkün.
Komuta merkezindeki lojistikçiler cephe gerisindeki yerel yöneticilerle daha pürüzsüz bir işbirliği geliştirmek zorunda.
Cephedeki koordinasyon daha iyi görünüyor. İzlediğimiz kadarıyla köyleri kara birlikleri kuşatıyor. Toplar ve uçaklar vurmaya başladığında teröristler iki veya üç saatte dağılıyor. Uçak desteğinin ne kadar senkronize olduğunu bilemiyoruz ama topçu desteği özellikle şemsiyenin altında çok iyi geliyor.
Burseya Dağı’nda bunu canlı canlı izledik.
Teçhizat konusunda çok başarılı olduğumuz ortada. Ama operasyon sırasında düşmanın taktiklerine göre yeniden değerlendirme yapmak mümkün. Mesela düşman en çok keskin nişancıları kullanıyor. Bu nedenle gece operasyonları yapmak daha mantıklı.
O zaman gece görüş dürbünü ve termal kameraların çok daha etkin kullanılması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu teçhizatlar tüm askerlere eksiksiz dağıtılabilir.
Son olarak operasyonlar bize köylerde sivil unsurların neredeyse hiç kalmadığını gösterdi. Bu nedenle daha ağır bombardıman tercih edilebilir.
Bu maddeler üzerinden şimdilik operasyonun etkin bir biçimde sürdürüldüğü söylenebilir. Bu aşamadan alınan derslerle daha kusursuz hale gelebilir.

[Takvim,4 Şubat 2018]

Etiketler: