Murat Kula/AA

Murat Kula/AA

Ukrayna Krizinin Geleceği ve Türkiye

Erdoğan'ın lider diplomasisi Rusya'nın hem güvenlik kaygılarını giderme hem de taleplerinin kabul edilemezliğini gösterme amacı taşıyor. NATO girişiminin başarılı olmasını dileyen Erdoğan, Türkiye'nin krizdeki pozisyonunu daha da netleştirdi: "Türkiye, NATO müttefiki olmanın yükümlülüklerini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getirmeye devam edecektir."

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının 30. Yıldönümünde, dünya başkentleri Ukrayna krizindeki Batı-Rus gerilimine odaklandı. Moskova’nın eski Sovyet dünyasında Rus nüfuzunu pekiştirmek için yeni bir hamle içerisinde olduğu açık.

Son gerilim çerçevesinde Moskova, NATO’nun Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki askeri faaliyetlerine son vermesine ve Ukrayna dahil yeni üyelere kapıyı kapatmasına dair yazılı güvence talep ediyor. Ukrayna’nın NATO’ya girmesini “ulusal güvenlik” meselesi olarak görüyor. Diğer bir tabirle Rusya, Batı ile arasındaki güç denkleminde kendi lehine “kalıcı ve geri döndürülmez bir revizyon” istiyor.

“Doğu Avrupa ve Ukrayna” talebi kabul görmeyen Moskova, Washington’a karşı tehditlerde bulunuyor. Küba ve Venezuela’da asker konuşlandırmaktan bahsediyor. Cenevre, Brüksel ve Viyana’daki diplomatik görüşmelerden bir sonuç çıkmazken, gerilim gün geçtikçe tırmanıyor.

Devamını kaynağından, Kriter dergisinden okumak için: Ukrayna Krizinin Geleceği ve Türkiye

Etiketler: