Türkiye’nin Seçim Hafızası

İlk turu 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimleri bağlamında yeni cumhurbaşkanlığı seçim sistemi, siyasi partilerin bu seçime yönelik stratejileri ve seçimlerde yarışan adaylara yönelik SETA uzmanlarının yorum ve analizlerini bir arada sunuyoruz…

Türkiye tarihinde ilk kez, cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde, Meclisteki partilerden AK Parti’nin adayı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partileri CHP ve MHP’nin ‘çatı adayı’ olarak Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP’nin adayı olarak ise partinin eş başkanı Selahattin Demirtaş yarışacak. Geçerli oy kullanan toplam seçmenin yüzde 50’si artı 1 oy ve üzeri alan aday olmaması durumunda ikinci turu 28 Ağustos’ta yapılacak seçimlerle, Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı belli olacak. Halkın doğrudan söz sahibi olacağı seçimleri çok boyutlu okuyabilmek adına; yeni cumhurbaşkanlığı seçim sistemi, siyasi partilerin bu seçime yönelik stratejileri ve seçimlerde yarışan adaylara yönelik SETA uzmanlarınca dillendirilen yorum, analiz ve videoları bir arada sunuyoruz…

[ANALİZ] Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Siyasal Anlamı 
Medaim Yanık ,  Nebi Miş, 09 Ağustos 2014 

Analizde, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak 12. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından aday gösterilen Ekmelettin İhsanoğlu’nun adaylığı ve adaylığının siyasal anlamı değerlendirilmektedir.

[ANALİZ] Selahattin Demirtaş’ın Siyasal Anlamı
Hüseyin Alptekin, 09 Ağustos 2014

Analizde, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak 12. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından aday gösterilen Selahattin Demirtaş’ın adaylığı ve adaylığının siyasal anlamı değerlendirilmektedir.

[Analiz] Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı’nın Demokratikleşmesi

Nebi Miş ,  Ali Aslan ,  Abdullah Eren, 08 Ağustos 2014 

Analizde, Türkiye’de cumhurbaşkanlığı makamının demokratikleşme süreci derinlemesine incelenip, 12. cumhurbaşkanlığına aday olan siyasi aktörler özelinde, cumhurbaşkanlığı makamının değişen anlamı da ele alınmaktadır.

Cumhurun Başkanı ve Yükseköğretim Reformu
Bekir S. Gür, 12 Ağustos 2014

Halk tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanının, bizleri öteden beri sorunlu olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK)-üniversite-toplum ilişkilerini yeniden tanımlamaya zorlayacağını ve sorunlu ilişkileri azaltacağını düşünüyorum.

Erdoğan’ın Mesajını Doğru Okumak 
Fahrettin Altun, 12 Ağustos 2014 

Yeni Türkiye bir ideal ve Erdoğan’ın siyasi iradesi bunu temsil ediyor. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı bu anlamda kurucu bir rol üstlenecek.

Yeni Dönemin Siyasi Kodları 
Hatem Ete, 12 Ağustos 2014 

Seçmen, gerek seçime katılmayarak gerekse Erdoğan ve Demirtaş’a yönelerek ciddiye alınması gereken mesajlar verdi. Verilen mesaj, şimdilik CHP ve MHP liderlerinin koltuklarına mal olmasa da, siyaset değişikliğini zorunlu kılmaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Misyonu 
Burhanettin Duran, 12 Ağustos 2014

10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimleri de Erdoğan’a siyasal misyonunu tamamlama fırsatı sunuyor. Seçim zaferi ile Erdoğan yeni Türkiye’yi kuracak siyasi lider olduğu gerçeğini tahkim etti.

“Biz Maraton Koşucusuyuz. Bu Şarkı Bitmez” 
Ufuk Ulutaş, 11 Ağustos 2014  

Sene 1998, Diyarbakır DGM İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilişkin asker güdümlü kararını açıklar, Erdoğan karardan sonra yaptığı basın toplantısında şöyle der: “Biz maraton koşucusuyuz. Bu şarkı bitmez.”

Siyasetsizliğe Kurban Olan Kampanya
Hatem Ete, 10 Ağustos 2014

Seçim kampanyasının sönük geçmesini sağlayan ilk etken, hem muhalefette hem de AK Parti’de “sonucu belli seçim” algısının erken oluşması oldu. Bu algıyı büyük oranda, 30 Mart seçim sonuçları doğurdu.

Cumhurbaşkanlığı Seçim Sürecinin Muhasebesi 
Galip Dalay, 09 Ağustos 2014

Kurumsal demokratikleşmenin önemli bir aşamasını temsil eden Cumhurbaşkanlığı seçim süreci, siyasetin toplum merkezli bir vasatta yapılıp sahicileştiğini ve meşruiyet kodlarının değiştiğini gösterdi.

Seçim(ler)de Ne Olur?
Taha Özhan, 09 Ağustos 2014

Yerel seçimlerin dışındaki bütün seçimlerde, muhalefetin coğrafi sıkışmışlığını da aşması gerekiyor. Yüzyılın bakiyesinin oluşturduğu sosyal hafıza ve muhayyileyi, 20. Yüzyıl partileri olarak aşmaları mümkün görünmüyor.

Erdoğan’a Oy Vermenin Anlamı 
Medaim Yanık, 09 Ağustos 2014

Erdoğan kampanyası boyunca hangi konuda ne düşündüğünü, neyi, nasıl yapacağını açık bir biçimde ortaya koymayı başardı. Bu, siyaseten Erdoğan’ı güçlü kıldığı gibi, seçmeni de karar verme açısından oldukça rahatlatan bir durum.

Erdoğan Neden Birinci Turda Kazanır? 
Fahrettin Altun, 07 Ağustos 2014 

Hemen herkes Erdoğan’ın birinci turda seçilmesine kesin gözüyle bakıyor. Türkiye siyasal alanı bunu dillendirebilenler ve dillendiremeyenler olarak ikiye ayrılıyor. 

MHP Tabanında CHP Sancısı
Hatem Ete, 05 Ağustos 2014 

İhsanoğlu MHP tabanının daha kolay anlaşabileceği özelliklere sahip olduğu halde, neden CHP tabanından aldığı desteği MHP tabanından almıyor.

İstiklal Marşı’ndan Gazze’ye 
Burhanettin Duran, 05 Ağustos 2014 

Erdoğan’ın İsrail’in Gazze’deki mezalimini milyonların önünde tartışan siyasal söylemi, Türkiye’nin kaderini Filistin ile birlikte yeniden yazmaktadır.

Bahçeli’nin Öfkesi MHP Seçmenini İkna Edecek mi?
Hatem Ete, 03 Ağustos 2014

Öteden beri sert bir üsluba sahip olan ve her Salı gerçekleştirdiği Meclis Grup toplantılarında sıfat üretme ve analoji kurma performansıyla öfke ve nefret dilinin en mümtaz örneklerine imza atan Bahçeli, Bayram konuşmalarıyla yeni bir faza geçti.

Cumhuriyetin Kurucu İdeolojisi ve Cumhurun Seçimi
Galip Dalay, 02 Ağustos 2014

Cumhuriyet’in kurucu ideolojisine olan mesafelerine göre siyasal yelpazede konumlanan iki Türkiye tahayyülünün değişim ve statüko temelinde giriştiği bu mücadele Cumhurbaşkanlığı seçiminin de temel dinamiğini teşkil ediyor.

Yeni Türkiye’de Orta Sınıf ve Erdoğan
Erdal Tanas Karagöl, 30 Temmuz 2014

10 Ağustos tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın adaylığı, toplumun çoğunluğu için ekonomik ve sosyal kazanımlarını devam ettirecek lideri seçme anlamı taşımaktadır.

Ümit ve Müjde Siyasetine Karşı Korku ve Tehdit Stratejisi
Galip Dalay, 26 Temmuz 2014

İhsanoğlu, toplumsal rızaya neye karşı olduğu, neyin değişmesine müsaade etmeyeceği, ne tür korku ve tehditlerin Türkiye’yi beklediği gibi bilindik eski anlatıya vurgu yaparak talip oluyor.

Üç Aday, İki Tarz-ı Siyaset
Ali Aslan, 26 Temmuz 2014

Her iki aday da kendi millet tanımlarının, Erdoğan’ın muhafazakâr- demokrat milletinin kapsayıcılığına ulaşamayacağını gördüğünden, seçim kampanyalarını “taraflı” ve kutuplaştırıcı olarak suçladıkları Erdoğan’a karşıtlık üzerine kurmuş durumdalar.

İhsanoğlu, Demirtaş ve Siyaset Krizi
Hatem Ete, 24 Temmuz 2014

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, ileride “mühendislik ve siyaset arasındaki fark” anlatılmak istendiğinde en fazla başvurulan örneklerden biri olacak.

Seçim Sonrası Gündemi Esir Almak
Hatem Ete, 22 Temmuz 2014

Muhalefet, başvuracağı birçok taktiğe rağmen Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesini engelleyemeyeceğini de öngörüyor. Bu nedenle, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını kabullenerek seçim sonrası gündemi esir almaya yönelik birçok başlık açılıyor, bu başlıklar üzerinden tartışmalar yapılıyor.

Muhalefetin Cumhurbaşkanlığı Stratejisi
Hatem Ete, 20 Temmuz 2014

Gezi eylemleri sürecinde absürd ‘sandık-demokrasi’ tartışması başlatıp iktidarı sokakta belirlemek üzere siyaset teorisine takla attıran çevreler bile, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde şaşırtıcı sandık güzellemeleriyle seçmenleri sandığa kanalize etmeye çalışıyorlar.

İhsanoğlu’nun Stratejisi
Galip Dalay, 19 Temmuz 2014

İhsanoğlu’nun Erdoğan-karşıtlığı üzerinden kendisine bir imaj inşa etme sürecini bırakıp, bunun yerine kim olduğu, neyi temsil ettiği ve nasıl bir Türkiye vizyonuna sahip olduğunu Türkiye toplumuna anlatması gerekir.

Demirtaş’ın İkilemi
Galip Dalay, 19 Temmuz 2014

Demirtaş’ın değişen Türkiye siyasetinde kendisine biçtiği rol nedir? Demirtaş, değişim ve statüko, vesayet ve demokrasi arasındaki mücadelede kendisini nerede konumlandırıyor?

HDP’nin Sol Açılımı mı, Solun Demirtaş Açılımı mı? 
Hatem Ete, 17 Temmuz 2014

Demirtaş, temsil ettiği seçmen kitlesine hitap edecek şekilde çok dilli bir seçim şarkısı tercih edebilecekken, Gezi eylemleri için bestelenen türküye Türkçe güfte eklemeyi tercih etti.

HDP Neyin Diyeti?
Taha Özhan, 17 Temmuz 2014

Son bir kaç haftadır, laik kesimlerin ilgisini çeken, sol-liberal kesimleri ise bir kez daha heyecanlandıran Demirtaş görüntüsünün neyi, kimi ve ne kadar sahih temsil ettiği önemli bir sorun.

Siyasetten Kaçış
Hatem Ete, 15 Temmuz 2014

Muhalefet kendi seçmenine Erdoğan nefreti aşılayarak, siyaset üretme zahmetinden kurtularak belli oranlarda garantili bir oya sahip oluyor. Sonuç? Koltuklarını koruyan liderler, umutsuz ve siyasete küskün seçmen, bol miktarda Erdoğan karşıtlığı.

Halkın Seçtiği Cumhurbaşkanı ve Üniversiteler
Bekir S. Gür, 15 Temmuz 2014

Halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilmesi, 1960’da kurulan ve 1980’de güncellenen vesayet sisteminin sonuna geldiği anlamına geliyor. Bundan dolayı, artık YÖK’ün ve üniversitelerin halkın taleplerine sırt çevirmesi mümkün değildir.

Kürt Hareketi Nereye Gidiyor?
Hatem Ete, 13 Temmuz 2014

Kürt hareketi, aynı anda hem sol-sosyalist kesimlere hem de dindar-muhafazakâr kesimlere yönelmeye çalışmakla, her iki tarafı da ikna etmekte zorlanacağı zor –neredeyse imkânsız- bir hedefe yöneliyor.

Ekmek, Beyin ve Makarna: Siyasal İletişimin Çaresizliği
Fahrettin Altun, 13 Temmuz 2014

“Ekmek için Ekmeleddin” sloganı ve onun içine sıkıştırılmış “sevimli Ekmek” hikayesi siyasal iletişime giriş kitaplarında örneklerine sıkça rastlayacağımız türden bir kampanya aracı

Seçim Sürecinin Türkiye Siyasetine Kalıcı Etkileri
Nebi Miş, 12 Temmuz 2014

Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına adaylığı “yeni Türkiye” karşısında direnen yapıların “eski rejimi” restore etme çabalarını ve beklentilerini geri dönülemez şekilde kesintiye uğrattı.

‘Cumhur-Başkanı Erdoğan’ın Dış Politika Çizgisi
Kemal İnat, 12 Temmuz 2014

Başbakan Erdoğan döneminde, Türkiye’nin hem kendi bulunduğu bölge sorunlarıyla ilgilenen hem de dünya siyasal sisteminde birtakım değişiklikler talep eden bir ülke olarak öne çıktığı söylenebilir.

Eşit Yarış!
Taha Özhan, 12 Temmuz 2014

Erdoğan cumhurbaşkanlığına aday olmak için yaslandığı mücadele tarihi kırk yıl iken, İhsanoğlu’nunki kırk dakikalık bir görüşmeden ibaret. Hal bu olunca da eşit bir yarıştan bahsetmek mümkün değil

Bir Erdoğan-İhsanoğlu Karşılaştırması
Medaim Yanık, 12 Temmuz 2014

Erdoğan güçlü ve sahici bir siyasal öyküye sahip, İhsanoğlu’nun ise bu topraklarda herkesin şahit olduğu, bir parçası olduğu siyasal veya sosyal öyküsü yok. 

Demirtaş Neyi Temsil Ediyor?
Hatem Ete, 10 Temmuz 2014

Demirtaş’tan ilk beklenti, Erdoğan’a yönelebilecek HDP’li Kürt seçmeni engellemek. İkinci beklenti ise, İhsanoğlu tercihiyle demoralize olan CHP ve çeperindeki sol seçmenin boykot eğiliminden vazgeçirilerek Demirtaş lehine sandığa gelmesini sağlamak. 

Üçüncü Yol Mümkün mü?
Hatem Ete, 08 Temmuz 2014

Meclis’te temsil edilen siyasi partiler, sahici bir toplumsal tabana sahipler. Seçimlere katılımın ve seçmenlerin parti sadakatinin yüksekliği buna işaret ediyor.

Seçimlerin Sayısal ve Siyasal Sonucu
Hatem Ete, 06 Temmuz 2014

Sonucu hakkında kesine yakın bir kanaate sahip olduğumuz seçimler neden gündemimizi bu kadar çok meşgul ediyor?

AK Parti’nin Gerçek İmtihanı
Fahrettin Altun, 06 Temmuz 2014

Bugün AK Parti’nin karşısında CHP ve MHP aktörlerinin temsil ettiği “teknik modernistler” ve BDP-HDP ve Gezi muhalefetinin temsil ettiği “özgürlükçü modernistler” yer alıyor.

Temsil Krizinden Temsil Gücüne Yeni Türkiye’nin Cumhurbaşkanı
Galip Dalay, 05 Temmuz 2014

Yeni dönemde, yetki sınırları anayasa ile belirlenen Cumhurbaşkanı, meşruiyet kaynağını “cumhur” ile kurduğu ilişkiden alacaktır.

Bir Siyasal Hareket Olarak AK Parti ve Erdoğan
Burhanettin Duran, 04 Temmuz 2014

Yeni başbakan, bir yandan Türkiye’yi 2023 hedeflerine hazırlarken, diğer yandan hitabetiyle kitlelere ulaşmak durumunda. Elbette bunu yaparken, cumhurbaşkanıyla uyum içinde çalışmak ve parti elitlerini de AK Parti siyasetinin içinde tutmak zorunda.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi: Üç İsim İki Aday
Taha Özhan, 03 Temmuz 2014

İki muhalefet partisi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ıskalamanın maliyetini, 2015 seçimlerinde daha açık bir şekilde hissedecekler.

Temsil Siyaseti ve Erdoğan’ın Adaylığı
Hatem Ete, 03 Temmuz 2014

Erdoğan Türkiye’de cumhurbaşkanlığının en doğal, en beklenen adayı olduğu gibi cumhurbaşkanı olmasından hem en fazla coşku duyulan hem de en fazla ürkülen kişi olma özelliğine de sahip.

Bir Ekmeleddin İhsanoğlu Analizi: Lider Değil Yönetici
Medaim Yanık, 28 Haziran 2014

İhsanoğlu’nun yönetim pratiklerine yansıyan ve kişiliğinin belirleyici unsurlarından biri olarak öne çıkan unsurlardan biri de “küçük reformlarla vaziyet idare etme.” Eğer yönetim bilimlerinin kavramları ile ifade edersek, İhsanoğlu lider değil yönetici.

Küresel Sistemde Türkiye’nin Yeri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi
Sadık Ünay, 28 Haziran 2014

Gerçek hesabın seçim sürecinde Cumhurbaşkanı adayları arasında sahici bir rekabet ortamı oluşturmak değil; Erdoğan karşıtı kesimleri sermaye destekli bir medya girişimi marifetiyle mobilize etmek ve “otoriterleşme” söylemi üzerinden negatif propaganda yapmak olduğunu görmek zor değil.

Cumhurbaşkanlığı Kurumunun Demokratikleşmesi
Nebi Miş, 28 Haziran 2014

Bundan on sene önce El-Ezher Üniversitesi’nden yolu geçmiş herhangi bir kişinin bırakın Cumhurbaşkanı olmasını, sıradan devlet memuru bile olamadığı düşünüldüğünde, gelinen bu noktayı her şeyden önce Türkiye’de siyasetin dönüşümü ve normalleşmesi olarak açıklamak gerekmektedir.

Çatı Aday ve AK Parti’nin Gücü
Burhanettin Duran, 27 Haziran 2014

Muhalefet partileri bu seçime de AK Parti’nin söylemsel ve stratejik hâkimiyeti altında giriyorlar. Zira Erdoğan karşıtlığı söylemi o kadar tüketildi ki muhalefet partileri tersinden bağımlı hale geldiler AK Parti liderliğine.

Üçüncü Cumhuriyet’e Doğru
Hatem Ete, 26 Haziran 2014

Cumhurbaşkanlığı tartışması üzerinden, son on yıla anlam veren vesayet-demokrasi mücadelesinin yeni bir evresi yaşanıyor.

Yeni Cumhurbaşkanlığı Modeli
Hatem Ete, 24 Haziran 2014

On yıllık vesayetle mücadele sürecinde vesayetten yana tutum alan muhalefetin, vesayetçi sistemin öngördüğü cumhurbaşkanlığı modeline tutunması sürpriz değildir.

Erdoğan’sız Bir AK Parti Mümkün mü?
Fahrettin Altun, 24 Haziran 2014

Eğer R. Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olur da partinin başından giderse AK Parti bu başarısını sürdürebilir mi? Erdoğan’ın her hâlükârda partide etkili bir figür olacağı yönünde verilecek hızlı bir cevapla savuşturulacak cinsten bir soru değil bu.

Çatı Adayın Getirdiği Fırsatlar
Burhanettin Duran, 24 Haziran 2014

Erdoğan karşıtlığı temelinde öne sürülen uzlaşmacı bir proje olarak İhsanoğlu’nun adaylığı yeni bir döneme işaret ediyor.

AK Parti Seçmeni ve İhsanoğlu
Hatem Ete, 21 Haziran 2014 

Önümüzdeki günlerde, İhsanoğlu’na yönelik öfke ve CHP’nin tercihlerine yönelik şaşkınlığın yol açtığı eleştiri ve rahatsızlıklar azalacak, İhsanoğlu kampanyasının iletişim stratejisinde rol alan kalemler de, ilk haftaki tepkilerin kaygı ve tedirginlikten kaynaklanmadığını fark edecekler.

MHP’lilere Birkaç Soru
Fahrettin Altun, 21 Haziran 2014

Bahçeli’nin liderliğiyle birlikte bir siyasetbilimcinin ifadesiyle, “başkalaşmadan değişme” çabası içerisine giren MHP, yeni bir evreye girdi ve bir “başkalaşım” süreci yaşamaya başladı.

Muhalefet Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Yok!
Ali Aslan, 21 Haziran 2014

Muhalefet ilk defa halkın direkt olarak seçeceği Cumhurbaşkanlığı için neden toplumsal karizması böylesine düşük ve siyasi temsil kabiliyeti zayıf birisini aday gösterdi?

Çatı Adayı ve Soğuk Kutuplaşma
Burhanettin Duran, 20 Haziran 2014

CHP ve MHP, cumhurbaşkanlığı seçim propagandalarında yeni bir işbölümüne yönelecek gibi görünüyor. Ana strateji Erdoğan ve AK Parti karşıtlığına dayalı kutuplaştırıcı dili İhsanoğlu’nun adaylığı ile yeni bir evreye taşımak.

CHP-MHP Seçmeni ve İhsanoğlu
Hatem Ete, 19 Haziran 2014

Siyasi partiler, tabanın talep ve kaygılarını önceleyen bir siyaset üretmedikleri ölçüde, büyük bir siyasi boşluğa ve gerilime davetiye çıkarıyor.

Cumhurbaşkanını Kim Seçecek?
Taha Özhan, 17 Haziran 2014

Muhalefetin CHP’li veya MHP’li olarak bilinmeyen bir ismi aday gösterme çabası seçimlerden bir kaçma stratejisi.

Sosyolojik Olarak Doğru, Siyaseten Yanlış
Hatem Ete, 17 Haziran 2014

Cumhurbaşkanının halk tarafından ve iki dönemliğine seçilecek olması, cumhurbaşkanının siyasi profilini ve siyasal sistem içindeki konumunu yükseltti.

Siyaset ve Mühendislik
Hatem Ete, 10 Haziran 2014

Mühendislik faaliyeti, siyaset eksikliğinin bir sonucudur. Siyaset üretemeyenler, mühendisliğe başvurur.

Çatı Aday Erdoğan
Taha Özhan, 05 Haziran 2014

Erdoğan, Türkiye’nin en büyük çatı lideri olmaya devam edecek. Kemalizm sancısından kurtulmak için yapısal ve devrimci adımlar atmadıkları sürece Erdoğan ve AK Parti çatısı genişleyecek.

Muhalefetin Çıkmazı
Burhanettin Duran, 04 Haziran 2014

AK Parti’yi tartışmak Türkiye’yi ve geleceğini tartışmaktır. Bu yüzden kaçınılmazdır ve faydalıdır da. Sıkıntılı olan şey, AK Parti eleştirilerinin bir fasit dairede boğulup gitmesidir.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve BDP
Taha Özhan, 26 Mayıs 2014

BDP cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alacağı tavırla, sadece seçimlerde bir aktör olmayacak, dört yıl önceki ayıbını da kısmen telafi etme şansı yakalayabilir.

Çatı Adayının Siyasal Rasyonalitesi
Galip Dalay, 26 Mayıs 2014

Muhalefetin Türkiye gibi siyasetin sahici bir zeminde yapıldığı bir ülkede “toplumsal kucaklayıcılık veya toplumsal mutabakat” gibi muğlak bir söylem ile aday arayışına girmesi garabettir.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli
Taha Özhan, 22 Mayıs 2014

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hem iktidar hem de muhalefet açısından bir ‘yenilenme’ fırsatı olarak değerlendirebilir.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve Muhalefet
Taha Özhan, 17 Mayıs 2014

Muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimlerini varoluşsal bir mesele olarak ele alması beklenir. Lakin tam aksine, siyasi alanı sık sık terk ederek sokağa meyleden bir muhalefet görüyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve AK Parti
Taha Özhan, 16 Mayıs 2014

Erdoğan aday olursa, bugünkü iktidardan daha fazla oy alarak seçileceğinden, AK Parti ve vizyonu cumhurbaşkanlığı seçimleriyle tahkim olacaktır.

Kim Cumhurbaşkanı Olamaz?
Taha Özhan, 13 Mayıs 2014

2007’de cumhurbaşkanı seçtirmemek için kriz çıkaranlar, bugün kendilerinin müsebbibi olduğu yeni cumhurbaşkanı seçim sisteminde aday gösteremez hale geldiler.

AK Parti’ye Ne Olur?
Hatem Ete, 10 Mayıs 2014

Erdoğan’ın muhtemel Cumhurbaşkanlığı da AK Parti’nin üç dönem kuralını sürdürme kararı da, AK Parti’ye kontrollü bir değişim ve yenilenme imkânı tanıyacağı için tarihi bir öneme sahiptir.

Cumhurbaşkanlığında 3. Modele Doğru
Hatem Ete, 03 Mayıs 2014

Yeni modelin hangi noktalarda eski modellerden farklılaştığını ve hangi koşullarda ne tür gerekçelerle uygulamaya sokulduğunu anlamak için eski modellere daha yakından bakmaya ihtiyaç var.

Muhalefetin Cumhurbaşkanlığı Seçim Stratejisi
Nebi Miş, 12 Nisan 2014

30 Mart seçim sonuçlarıyla birlikte, kesin olarak ortaya çıkan durum, diğer partilerin cumhurbaşkanlığına kimi aday göstereceğinden daha çok, AK Parti’nin göstereceği adayın süreci belirleyeceği gerçeğidir. 

Siyasal Partilerin Yerel Vizyonu: İstanbul Seçimleri
Nebi Miş | Abdullah Eren, 28 Mart 2014

Analiz, siyasal partilerin yerel seçimlere dönük vizyonunu İstanbul özelinde karşılaştırmalı bir perspektifle ele alıyor.

17 Aralık’tan 30 Mart’a Türkiye’nin Ekonomik Seçimi: Oylar İstikrara
Mehmet Babacan, 11 Nisan 2014

Türkiye’de gerçekten bir siyasi-ekonomik meşruiyet sorunu var mıdır? 17 Aralık-30 Mart döneminde ekonomik gelişmeleri nasıl anlamalı? 30 Mart sonrası döneme ilişkin ekonomik projeksiyonlar nelerdir?

30 Mart’a Doğru AK Parti
Markar Esayan, 20 Mart 2014

Analiz, AK Parti özelinde siyasi gelişmeleri, seçimlerin oluşturduğu atmosferi incelemekle birlikte “seçim sonrası Türkiye”ye dair bir perspektif çizmeyi amaçlıyor.

30 Mart’a Doğru Cumhuriyet Halk Partisi
Doğan Eşkinat | Mustafa Altunoğlu, 22 Mart 2014

Doksan yıllık CHP geleneği, özellikle çok partili siyasî hayatla birlikte karşımıza çıkan ‘devlet partisi’ kimliğinden kurtularak ‘halka gitmek’ idealini ne düzeyde gerçekleştirmeyi başarmıştır?

Geçmişin Yüküyle Yenilik Arayışı
Mustafa Altunoğlu, 13 Mart 2014

Rapor, CHP’de lider, tavan ve taban arasındaki etkileşimin boyutlarını ortaya çıkarmak, görünür kılmak amacıyla CHP’yi değişim ve yenilik arayışları ile birlikte ele alıyor.

30 Mart’a Doğru Milliyetçi Hareket Partisi
Hamit Emrah Beriş, 05 Mart 2014

Analizde, MHP’nin tarihi boyunca yaşadığı değişim ve dönüşümler, son on yılın temel tartışma başlıklarına verdiği tepkiler ve yerel seçimler öncesi kampanya ve aday profili inceleniyor.

Ülkücülükten Tepkisel Milliyetçiliğe
Hatem Ete, Sami Orçun Ersay, Hamza Taşdelen, 05 Mart 2014

Rapor, MHP tabanındaki “muhafazakâr milliyetçilik” ve “tepkisel milliyetçilik” anlayışları arasındaki benzerlik ve farklılıkları ele alıyor.

30 Mart’a Doğru Barış ve Demokrasi Partisi
Kurtuluş Tayiz, 28 Şubat 2014

Analiz, yasal Kürt siyasi hareketinin siyasi serüvenini, seçim tecrübelerini, yasadışı PKK/KCK ile ilişkisini, 30 Mart yerel seçimlerine dönük hazırlıklarını ve seçim stratejisini ele alıyor.

12 Eylül’den 12 Haziran’a Siyasi Partiler: AK Parti
Yaşar Taşkın Koç, 24 Mayıs 2011

AK Parti, 12 Haziran seçimlerinde alacağı sonuçla, sadece kendisinin siyasal denklemdeki yeri üzerinde değil, diğer siyasi partilerin kaderi üzerinde de belirleyici bir rol oynayacaktır.

12 Eylül’den 12 Haziran’a Siyasi Partiler: CHP
Mahmut Övür, 16 Mayıs 2011

Analiz, Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Yeni CHP”sine, tarihsel süreç içinde CHP’deki bu “değişim” süreçlerini inceleyerek, bugünkü değişimin kalıcı mı yoksa geçici mi olduğunu tartışıyor.

12 Eylül’den 12 Haziran’a Siyasal Partiler: MHP
Hüseyin Kocabıyık, 09 Mayıs 2011

Analiz, MHP’nin Türkiye siyasetindeki yerini, söylem ve politika açmazlarını ve seçimlerin MHP açısından içerdiği imkân ve riskleri tarihsel bir perspektifle değerlendiriyor.

12 Eylülden 12 Hazirana Siyasi Partiler: BDP
Ruşen Çakır, 03 Mayıs 2011

Analiz, BDP’nin Kürt siyasi hareketi içindeki bilinen gidişatı tersine çevirme ihtimali olup olmadığını, bu bağlamda 12 Haziran 2011 genel seçimlerinin nasıl bir önem taşıdığını ele alıyor.

Değişim ve Statüko Kıskacında AK Parti
Fahrettin Altun, 01 Mart 2009

Analiz, 22 Temmuz’dan 29 Mart’a doğru giden süreçte AK Parti’nin Türkiye siyasetindeki yerini, kendisine dönük siyasal muhalefeti ve toplumsal beklentileri ele alıyor.

Statüko ile Değişim Arasında CHP
Tanju Tosun, 01 Şubat 2009

Analiz, CHP’nin 29 Mart yerel seçimleri öncesindeki siyasal performansını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Değişim ve Süreklilik Ekseninde MHP
Hüseyin Yayman, 01 Mart 2009

Analiz, , MHP’yi soğuk savaş siyasal dünyasından çıkartıp Türkiye’nin bugününe taşıyabilecek vizyon arayışının MHP’nin kaderinde belirleyici olacağını savunmaktadır.

Örgüt ile Parti Olma Geriliminde DTP
Hatem Ete, 07 Mart 2009

Analizde, sırasıyla HEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP tarafından temsil edilen Kürt legal siyasal oluşumu ele alınıyor.

Etiketler: