Türkiye’nin Demokratikleşmesi ve İmralı Süreci

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Hatem Ete, A Haber'de yayınlanan Ajans programında terör sorununun çözümü için süren görüşme trafiğine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

A Haber’de yayınlanan Ajans programında yeni İmralı süreci kapsamında devlet ile İmralı arasında başlayan görüşmeler sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendiren Hatem Ete, PKK’nın silahlı varlığının Türkiye’nin demokratikleşmesi önünde büyük bir engele dönüştüğünü kaydetti. Türkiye’nin 2000’lerin başından itibaren demokratikleşmeyi isteyen bir ülke olduğunu ifade eden Ete, otoriter bir rejimden demokratik bir rejime geçmek adına uygulamaya konan reformlarla ülke içinde demokratik bir siyasal mücadele yürütmek için uygun bir ortam oluşturmak hedeflendiğini, ancak PKK’nın silahlı varlığının, Türkiye’nin demokratikleşmesi önünde büyük bir engele dönüştüğünü kaydetti.

Bölücülük tehdidinin kamuoyu algısını ciddi manada etkilediğini ifade eden Ete, bu sebepten dolayı normatif yargılara sahip bir siyasi aktörün ortaya koyacağı siyasi çözüm planının dahi, kamuoyu algısı değiştirilmezse akim kalacağının geride kalan beş yılda sık sık görüldüğünü ve bu durumun çözümü zorlaştırdığını ifade etti.

Ortadoğu’da cereyan eden Arap Baharı sürecinde PKK’nın süreci yanlış okuduğuna değinen Ete, bu süreçten terör örgütünün bir Kürt Baharı çıkarma girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını ve Kürt ve PKK çevrelerinin bunu anladığını ifade etti.
Gelinen noktada bölgesel denklemlerin PKK’nın lehine değil aleyhine sonuçlar doğurduğunun altını çizen Ete, Türkiye’deki demokratikleşme sürecinin doğal bir sonucu olarak Kürt sorununun bir çözüm rayına oturacağının net olarak anlaşıldığını ve bu durumu örgüt içerisinde en net algılayanın Öcalan olduğunu belirtti.

Öcalan’ın bu noktada devlete bir teklifte bulunduğu ifade eden Ete, silahlı mücadele gölgesinde bir görüşmenin sağlıklı olmayacağını düşünen Öcalan’ın çözüm için devlete iki öneri sunduğunu belirtti. Öcalan’ın “örgütün yeni devlet veya bir özerklik talebinden örgütü koparacağını” ve “PKK’nın silahlı yapısını sınır dışına çekeceğini” ifade ettiğini belirten Ete, müzakerelerin şu anda bu iki ana başlık üzerinden başladığını ve devletin buna ikna edilmesi durumunda sürecin sağlıklı yürütüleceğini kaydetti.

Etiketler: