İsa Terli - Anadolu Ajansı

Türkiye’nin Çıkışı Dolar’ın Tahtını Sallayacak mı?

Ticarette yerel paranın kullanımı için öncelik verilecek ülkeler var. Asya ülkeleri bunların başında geliyor.

Türkiye’de son günlerde dolardaki değer artışının sebepleri tartışılırken, ekonomik faktörlerden daha çok siyasi faktörler öne çıkmakta ve konuşulmakta. Bu yüzden dolarda meydana gelen değer artışına karşı alınan tedbir olarak, karşı konjonktür hareket diyebileceğimiz döviz satışı gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde başlayan bu sürecin sonuç verdiği görülüyor.

Çünkü, hem iç hem de dış siyasette Türkiye’nin, kendisi için belirlenen değil, kendi belirlediği gündemle hareket etmesi karşısında, ekonomik baskı unsuru olarak Dolar karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla, ülkeyi kuşatma altına alan manipülatif ve provokatif girişimlerin arkasında da bu motivasyon var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem dövizlerin bozdurulması hem de Dolar’ın ekonomideki etkinliğini azaltmak için dış ticarette yerel para kullanımı olarak açıkladığı uygulama, hem dövizinbir terbiye aracı olmaktan çıkarılmasını hem de uluslararası ticarette yerel bir gündem oluşmasını sağladı.

NEDEN YEREL PARA İLE TİCARET?

Ticarette yerel paranın kullanımı için öncelik verilecek ülkeler var. Asya ülkeleri bunların başında geliyor. Türkiye’nin toplam ithalatının dörtte birini gerçekleştirdiği Asya’nın yeni ekonomik güçleri diyebileceğimiz ülkeler bunlar. Ayrıca, enerji satın aldığımız ülkeler de yerel parayla ticarette öne çıkıyor.

İlk olarak Çin, Rusya ve İran geliyor.

Ticarette kullanılacak bu yeni yöntem, finansal sistemde de radikal ve meydan okuyan bir değişikliğin başlangıcı. Çünkü, özellikle bölgede yeni iş birliklerinin kurulması ve ekonomik entegrasyonlar için kolaylaştırıcı bir adım.

Enerji ithalatı için yüksek bir fatura ödüyoruz. Faturaların dolar üzerinden değil de yerel paralarla yapılacak olması doların tahtını sallayacağı gibi, doğal gaz fiyatının farklı bir şekilde fiyatlanması için de olanak sağlayacak.

Yerel parayla ticaret yapacağımız ülkelerin aynı zamanda doğal gaz üretici olmasından dolayı, yerel paralarla ticaret, doğal gazın önümüzdeki dönemlerde nasıl belirleneceğine de yön verecektir.

Ayrıca, Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefi, birilerini oldukça rahatsız etse de, bu süreç hızlanacaktır.

YEREL PARA BİRİLERİNİ NEDEN RAHATSIZ EDİYOR?

Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafya üzerinde dizayn çalışmaları, planlar ve hesaplamalar hız kesmezken, bu süreçte Türkiye’nin ekonomik ve siyasi açıdan önemli rol alması, rahatsızlığı daha da artırıyor. Ülke ekonomisini dizayn etmek isteyenler için, enerji faturası etkili bir araç. Fatura ödemesinin dolar olarak değil de yerel para birimiyle yapılması ise, bu gücü zayıflatacak.

Bu gerçeğin farkına varanlardan birisi de, Stratfor düşünce kuruluşu. Ne diyor peki bu düşünce kuruluşu?

Türkiye Çin ile, Rusya ile ve diğer ülkelerle yerel parayı kullanırsa bu domino etkisi yapar ve Dolar’ın geleceği tehlikeye düşer.

İtiraf niteliğindeki bu gerçeklik, ikinci dünya savaşı sonrasında dünyada oluşturulan ekonomik sistemin ve bu sistemin ayakları olan kurum ve kuruluşların hem sorgulanmasının hem de yeni alternatif birçok önemli kurumun oluşacağının da habercisidir.

Yani, mevcut finansal sistemin değişimi için bir işaret veriliyor, bu işaret iyi takip edilmeli.

Yıllarca sorulan “Biz veya dünya neden dolar kullanıyor, dolar kullanmak zorunda mıyız?” sorusuna cevap verilememesinin sebebi, bir alternatifin olmayışıydı. Yerel para ticareti tam da bu alternatifi oluşturuyor.

Bu sürecin bir meydan okuma olduğunu ve bu meydan okumaya karşılık Türkiye karşıtı girişimlerin artacağını da göz önünde bulunduralım.

Zaten son dönemlerde yaşadığımız kuşatmanın sebebi de bu değil mi?

[Yeni Şafak, 15 Aralık 2016]

Etiketler: