Türkiye’de Sosyal Mühendislik Kapasitesi Sınırlı

SETA İstanbul Toplum ve Kültür Araştırmaları Direktörü Medaim Yanık, seçmen algısını etkilemeye yönelik sosyal mühendislik yapabilmek için sosyal bilimlerin bilgisini çok karmaşık bir düzeyde, çok etkenli ele alma becerisine sahip olunması gerektiğine dikkat çekti.

TV NET’te yayınlanan Manşet programında, Türkiye’de seçmenin yaklaşık yüzde yetmişinin ideolojik oy verdiğini aktaran SETA İstanbul Toplum ve Kültür Araştırmaları Direktörü Medaim Yanık, ideolojik oy vermeyi ise bir önceki seçimde oy verilen gerekçelere diğer seçimlerde de devam etmek olarak tanımladı. Seçmen açısından oy vermenin kriterlerinin akışkan değil sabit yönelimleri olduğunu belirten Yanık, bu bağlamda, Türkiye’de yüzde yirmi beşlik akışkan bir oy kitlesi olduğuna dikkat çekti.

Konuşmasında, seçmenlerin algısını etkilemeye yönelik sosyal mühendislik yapabilmek için sosyal bilimlerin bilgisini çok karmaşık bir düzeyde, çok etkenli ele alma becerisine sahip olunması gerektiğinin altını çizen Yanık, Türkiye’de herhangi bir cemaatin bu düzeydeki bir akla sahip olmadığı ve Türkiye’de sosyal mühendislik çalışması yürüten insanların kapasitelerinin sınırlı olduğu değerlendirmesinde bulundu. 

Etiketler: