Perspektif: Türkiye-ABD Suçluların Geri Verilmesi Anlaşması ve FETÖ Liderinin İadesi

Türkiye ve ABD arasındaki Suçluların Geri Verilmesi Anlaşması neleri öngörüyor? Türkiye’nin Fetullah Gülen’i iade istemi hangi gerekçelere dayanıyor? Anlaşmanın öngördüğü hükümler karşısında siyasi suç savunması ne kadar gerçekçi?

Türkiye önce 17-25 Aralık 2013’te ve daha sonra 15 Temmuz 2016’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) devletin farklı birimlerindeki unsurlarını kullanmak suretiyle giriştiği darbe teşebbüslerine sahne oldu. Bu terör yapılanmasına yönelik adli makamlarca birçok ceza soruşturması yürütülmüş, kurucusu ve lideri olan Fetullah Gülen hakkında terör örgütü yöneticisi sıfatıyla “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek”, “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “siyasi ve askeri casusluk”, “resmi belgede sahtecilik”, “dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle nitelikli dolandırıcılık”, “terörizmin finansmanı” ve “kişisel verileri kaydetmek” gibi suçlamalarla Ankara, İstanbul, Bursa ve Uşak Cumhuriyet Başsavcılıklarınca iddianameler düzenlenmiş ve bir numaralı sanık olarak yer aldığı kamu davaları açılmıştır. Son olarak “Cumhurbaşkanı’na suikast” ve “nitelikli şekilde 241 kişiyi kasten öldürmek” gibi suç isnatları nedeniyle bahse konu terör örgütü yöneticisi hakkında Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliğince yokluğunda tutuklama kararı alınmıştır.

Gülen’in Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kaçak olarak bulunması suçluların geri verilmesi müessesesini kamuoyu gündemine taşımıştır. Bu perspektifte Türkiye-ABD Suçluların Geri Verilmesi Sözleşmesi, terör örgütü liderinin Türkiye’ye iadesi bağlamında incelenecektir.

Etiketler: