“Türk Basınında Suriyeli Sığınmacılar” Paneli SETA İstanbul’da Gerçekleştirildi

SETA tarafından düzenlenen panelde medya ve kamuoyunun Suriyeli mültecilere bakış açısı ele alındı.

SETA’nın düzenlediği panelde, “Türk basınında Suriyeli sığınmacılar” konusu ele alındı. Eyüp’teki SETA binasında düzenlenen programda Suriyeli sığınmacıların yaşadığı sorunlar, medya ve kamuoyunun sığınmacılara bakış açısı tartışıldı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yusuf Özkır, sığınmacıların medyada yer bulma şeklinin geldikleri bölgelere değiştiğini ifade etti.

Özkır, özellikle küresel ve ulusal anlamda yayın yapan kitle iletişim araçlarının mültecilerle ilgili çizdiği çerçevenin kamuoyunu ve mültecileri olumlu veya olumsuz etkilediğini kaydederek, şunları kaydetti:

“Bunun en bariz örneği Aylan Kürdi isimli bebeğin vefatı. Aylan Kürdi’nin vefatı sonrasında özellikle Avrupa’da bütün gazetelerde Aylan Kürdi bebeğin cenazesine yer verildi. Bu durum, mülteciler konusunda olumlu bir kamuoyu oluştuğunu gösterdi. Avrupa ve Amerika’da siyasetçilerin iş yapabilmesi kamuoyu ile yakından ilişkili. Kamuoyunda medya aracılığıyla bir meseleye olumlu bakılmadığında siyasetçinin bu konuda adım atması zordur. Aylan Kürdi bebeğin vefatından sonra Avrupa ve Amerika’da mültecilere yönelik bazı olumlu adımlar atıldı.”

Gazeteci Yazar Sümeyye Ertekin ise Suriyeli mültecilerin medyada ele alınış biçiminin onlara sahada nasıl yansıdığına tanıklık ettiğini belirtti.

Ertekin, 2014 yılında Gaziantep’te Suriyeli bir kiracının ev sahibini öldürdüğüne ilişkin haber sonrasında şehirdeki Suriyeli sığınmacıların çektiği sıkıntılara şahit olduklarını ifade ederek, “Olumsuz haberler sebebiyle mülteciler, ev kiralama ve çalışma gibi konularda ayrımcılığa maruz kaldı. Mülteciler arasında 35 bin civarında Üniversite mezunu eğitimli ve kalifiye Suriye vatandaşı var, bunların çoğu da diploma denkliği ve hukuki mevzuat gibi konular sebebiyle istihdam edilemiyor” diye konuştu.

Türk Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Enes Bayraklı da sığınmacı meselesinde Avrupa’da geçmişten beri gelen bir tartışmanın olduğunu, Birleşmiş Millet verilerine göre 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük sığınmacı sorunun yaşandığı bilgisini verdi.

[Anadolu Ajansı, 19 Şubat 2016]

Etiketler: