Ekim 2021 | ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla hız kazanan gıda fiyatlarındaki artış, 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, ülkede enflasyonu körüklemeye devam ediyor. Enflasyon hesaplamasında yer alan marketlerdeki 6 ana gıda grubu endeksinin tümünde yıllık bazda yükseliş görülürken, en çok artışın yüzde 10,5 ile "et, kümes hayvanları, balık ve yumurta" grubunda gerçekleştiği dikkati çekiyor. ( Yasin Öztürk - Anadolu Ajansı )

Perspektif: Rusya-Ukrayna Savaşının Küresel Gıda Enflasyonuna Muhtemel Etkileri

Küresel gıda fiyatları neden artıyor? Salgın dünyada gıda enflasyonunu nasıl etkiledi? Savaş küresel gıda enflasyonunu nasıl etkileyecek?

Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı üretim ve tedarik sorunları, kuraklık ve ulaşımdaki zorluklar sebebiyle iki ülkenin ihraç kapasiteleri ilerleyen dönemde ciddi anlamda düşecektir. Son bir yılda aşırı derecede artış gösteren enerji fiyatları da gıda fiyatlarındaki yükseliş eğilimini güçlendirmektedir. Savaşla birlikte yüzde 35’ten fazla artan petrol ve doğal gaz fiyatlarını buna örnek göstermek mümkündür. Koronavirüs (Covid-19) salgınının ortaya çıkardığı sorunlar nedeniyle 2020’nin başından itibaren gıda fiyatları yükselişe geçmiştir. Ocak 2022’de son on bir yıllık zirveye yaklaşan küresel gıda fiyatları enflasyonun da artmasına neden olmuştur. Yıllık yüzde 35,7’ye ulaşan küresel gıda enflasyonu farklı tarım ürünlerinde daha büyük fiyat artışlarını beraberinde getirmiştir. Ocak ve Şubat aylarında da yükselişini sürdüren küresel gıda enflasyonu 2023’ün başlarına kadar eğilimini koruyabilir. Rusya-Ukrayna savaşının başlaması da gıda fiyat artışlarını baskılayan yeni bir kriz olmuştur. Özellikle ayçiçeği, buğday, mısır, arpa ve tohum yağında dünyanın en büyük üreticileri…

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.

Etiketler: