Perspektif: 2023 Seçimlerine Giderken Anayasal ve Hukuksal Tartışmalar

Meclis ve cumhurbaşkanı seçimleri takvimi nasıl işleyecektir? Seçimlerin erkene alınmasının hukuki boyutu nedir? Seçim tarihinin erkene alınması 2022’de yapılan Seçim Kanunu değişikliğinin yürürlüğe girişini nasıl etkiler?

Seçim yılına girdiğimiz bugünlerde çok sayıda anayasal ve hukuki tartışma kamuoyunun gündemini işgal etmeye başlamıştır. 2023 seçimlerine giden bu süreçte; siyasi partilerin ve ittifakların yeni anayasa önerileri, hükümet sistemi teklifleri, başörtüsüne güvence getiren anayasa değişikliği teklifi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında görülmekte olan kapatma davası ve bu dava kapsamında alınan tedbir kararı, bazı siyasiler hakkındaki ceza davaları ve TBMM’de ele alınan dokunulmazlık dosyaları siyasetin ve hukukun ortak gündemini belirleyen konu başlıkları olmuştur. Bunların her birisi ayrı bir çalışmanın konusu olacak kadar kapsamlı meselelerdir. Bu sebeple bu perspektifte sadece seçim hukukuna ilişkin meseleler ele alınacaktır.

Son haftalarda sıklıkla gündeme taşınan; seçimlerin hangi tarihte yapılacağı, kim tarafından ve nasıl erkene alınabileceği, erkene alınması durumunda kaç gün içinde seçimin yapılması gerektiği, seçim takviminin nasıl işleyeceği ve 6 Nisan 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan Seçim Kanunu değişikliğinin hangi tarihten itibaren uygulanabileceği gibi çok sayıda soru seçim hukuku konusunda yeni tartışmaları tetiklemiştir. Görüldüğü üzere önümüzdeki seçim sürecinde siyasal meseleler kadar çok sayıda hukuki meselenin de hem siyasetin hem de kamuoyunun gündeminde yer alması kaçınılmazdır…

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.

Etiketler: