Mısır’ın Yaşayan Son Türk Kralı’na İadeyi İtibar

Mısır yönetimi, 1952 yılında Hür Subaylar darbesiyle devrilen Kral Faruk'un Avrupa'daki oğlu Ahmed'e "Son kral" muamelesi yaparak ona üzerinde "eski kral" yazan pasaport verdi.

Hür Subaylar tarafından, 1952 yılında devrilen Mısır’ın Türk Kralı Faruk’un oğlu, Kral İkinci Ahmed Fuad’a iadei itibarda bulunuldu. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Mısır’ın hayattaki son Türk Kralı Ahmed Fuad’a diplomatik pasaport verdi. Pasaportun vazife bölümüne ise, “Mısır Eski Kralı” yazıldı.

Mısır Dream Televizyonu’nda “El Aşira Mesaen” adlı bir program yapan ülkenin ünlü program sunucusu Vail el İbraşi, Kral İkinci Ahmed Fuad’ın İsviçre’de yaşadığı evine giderek, kendisi ile bir söyleşi yaptı.

Söyleşide Ahmed Fuad, babası Kral Faruk’un kan dökülmesini engellemek için Hür Subaylar tarafından 1952’de yapılan müdahaleye direnmediğini ve çekilmeyi tercih ettiğini ifade etti.

Sürgünde yaşadığı İtalya’da babasının ani ölümünün şaibeli olduğunu dile getiren Fuad, Mısır’da babası aleyhinde yıllarca yapılan karalama kampanyasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Ders kitaplarında bile iddia edildiği gibi, Kral Faruk’un içki masasında ölmediği ve asla içki içmediğini söylemesi dikkat çekti.

Kendisi ve ailesi ve Kraliyet ailesine yapılan iadeyi itibardan duyduğu memnuniyeti ifade eden Ahmed Fuad, bir yıl resmen Kral ünvanını taşıdığını hatırlatarak, pasaporta “Mısır Eski Kralı” yazılmasının isabet olduğuna vurgu yaptı.

SİYASET DÜŞÜNMÜYOR

Mısır’da siyaseti düşünmediğini dile getiren son Kral’ın, Mısır lehçesinde Arapça konuşuyor olması önemliydi. Mısır’da Mehmet Ali Paşa’nın soyundan gelen Türk Kraliyet ailesi sarayda Türkçe konuşulmaktaydı. Mısır Krallarının Arapçayı kırık bir lehçe ile konuştukları ve Türkçe’yi daha iyi konuştukları söylenmektedir.

Kral Faruk, Nasır liderliğindeki Hür Subaylar’ın müdahalesinin ardından 26 Temmuz 1952 tarihinde Krallıktan çekilmiş ve yetkilerini oğlu Ahmed Fuad’a devretmişti. İkinci Ahmed Fuad lakabını alan yeni Kral, o tarihte henüz 6 aylık bir bebekti.

Kral İkinci Ahmed Fuad, 18 Haziran 1953 tarihinde Mısır’da Krallığın kaldırılması ve Cumhuriyetin ilan edilmesine kadarki dönemde, bir yıl bu görevi resmen sürdürdü. O tarihte kraliyet ailesi İtalya’da sürgünde yaşamaktaydı.

NEDEN SİSİ’Yİ DESTEKLİYOR?

Krallık döneminde Mısır, bölgenin en gelişmiş ülkelerinden birisiydi. 1861’de Japonlar Mısır tecrübesini ülkelerine taşımak için bu ülkeye heyet bile göndermişti. 1952’ye kadar ülkenin elit kesimini, yönetici kadrosunu ve zenginlerini Osmanlılar oluşturmaktaydı. Ülkede Türkçe konuşan çok önemli bir nüfus vardı. Mehmet Akif Ersoy da, bu nedenle Mısır’a gitmeyi tercih etmişti.

Yavuz Sultan Selim Mısır’ı Osmanlı topraklarına kattığında da Mısır’ı Türk asıllı bir aile yönetiyordu. Yani Yavuz, Mısır’ı Türkler’den almıştı. Ancak 1250’de Memlüklüler ile başlayan 702 yıllık Türklerin Mısır hakimiyeti, 1952’de Hür Subaylar tarafından bitirildi.

Mısır’ın halen yaşamakta olan son Kralı Kral İkinci Ahmed Fuad, Mısır’daki Türk hakimiyetine ve Krallığına Müslüman Kardeşler’in son verdiğine inandığını ve o nedenle de Sisi’yi desteklediğini açıklamıştı.

HIZLI DEĞİŞEN DENGELER

Müslüman Kardeşler, “TBMM’nin manevi şahsında mündemiç” olan Hilafet’i Mısır’da tekrar canlandırmak hedefiyle kuruldu. Ümmet anlayışını merkeze alan bu siyasi oluşum, 702 yıllık Türk hakimiyetinin Mısır’da sona ermesinde önemli bir aktör olmuştu. Bug

Etiketler: