Mısır’da Referanduma Katılım Oranı ve Meşruiyet

Mısır'da yaşanan Anayasa Referandumu sürecini yorumlayan SETA Dış Politika Araştırma Asistanı Can Acun, Sisi'nin ordu-yargı-polis vesayet rejiminin kurumsallaştığı bir yapıda arka planda kalmasının daha rasyonel olduğunu aktardı.

SETA Dış Politika Araştırma Asistanı Can Acun, SKY Türk ekranlarında Mısır’da yaşanan Anayasa Referandum sürecini ve Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin Cumhurbaşkanı olma olasılığını değerlendirdi.

Değerlendirmesinde, Sisi’nin yeni Anayasa sayesinde gerçekleşecek ordu-yargı-polis vesayet rejiminin kurumsallaştığı bir yapıda arka planda kalmasının daha rasyonel göründüğünü aktaran Acun, böylelikle Sisi’nin Mısır’da yaşanan ciddi boyuttaki ekonomik ve toplumsal sorunlarla sahada uğraşmak zorunda kalmayacağını belirtti.

Uzun zamandır Mısır kamuoyunun Sisi’ye ait çeşitli ses kayıtlarıyla Sisi’nin Cumhurbaşkanlığına hazırlandığı kaydeden Acun, Sisi’nin Cumhurbaşkanı olması durumunun da öngörülebileceği yorumunda bulundu. Seçimlerin şeffaf ve adil bir şekilde gerçekleşmesinin şüpheli göründüğünü aktaran Acun, Sisi’nin eğer aday olursa yüksek bir ihtimalle seçimi kazanacağının altını çizdi.

2012’deki Anayasa Referandumuna katılımın yalnızca yüzde 33 seviyesinde olduğunu ifade eden Acun, katılım oranın önem taşıdığını ve referanduma katılımın Anayasa’nın meşruiyetini belirleyeceğini vurguladı.

Konuşmasında, Türkiye’nin darbe karşısında sert pozisyon almasıyla gerilen Mısır-Türkiye ilişkilerine de değinen Acun, Türkiye’nin temel pozisyonunun Mısır’daki demokrasiyi desteklemek amaçlı olması sebebiyle seçilmiş aktörlerin yeniden Mısır’ın yönetimine gelmesiyle ilişkilerin iyileşebileceği yorumunda da bulundu. 

Etiketler: