Medya Terör Olaylarında Nasıl Bir Filtre Geliştirmeli

İsmail Çağlar, haber yapımında ‘kişisel haklar', ‘can güvenliği', ‘milli çıkar' ve ‘milli güvenlik' noktalarının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizerek, “Medyanın siyasi pozisyonu olur. Ama siz o pozisyonun boyutlarını çok aşıp bir siyasi aktöre, bir siyasi partiye dönüşürseniz terörü bir muhalefet etme biçimi olarak kullanırsınız.” dedi.

SETA Medya ve İletişim Direktörü İsmail Çağlar, TRT Haber ekranlarında yayınlanan Yarından Önce programında, Çağlayan Adliyesi’ndeki terör saldırısı sonrası gündemdeki yerini alan “Medya ve Terör” konusu çerçevesinde değerlendirmelerde bulundu.

Medya mensuplarının terör eylemlerinde nasıl bir filtre uygulaması gerektiğine ilişkin açıklamalarında Çağlar, şunları ifade etti: “Önümüzde iki tane seçenek var. Bir; özdenetim. Medya bu filtrelemeyi, kendisi yapacak, bunu meslek içi eğitimleriyle yapacak. Türkiye’de habercilik geleneğinin daha gelişmesiyle yapacak. Bu mesleğin teknik yönlerinin daha fazla ön planda olması vurgulanması ile yapacak. Burada bir özdenetim uygulayacak. Bu özdenetim uygulanmadığı zaman hiçbirimizin istemediği bir sonuç, başka bir seçenek devreye giriyor; o da denetim seçeneği.”

Çağlar değerlendirmesinin devamında, haber yapımında kişisel haklar, can güvenliği, milli çıkar ve milli güvenlik noktalarının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizerek, “Medyanın siyasi pozisyonu olur. Ama siz o pozisyonun boyutlarını çok aşıp bir siyasi aktöre, bir siyasi partiye dönüşürseniz terörü bir muhalefet etme biçimi olarak kullanırsınız.” dedi.

Etiketler: