SETA > Strateji Araştırmaları |
Perspektif Afet Sonrasında Risk Grupları için Destekler

Perspektif: Afet Sonrasında Risk Grupları için Destekler

6 Şubat depremleri sonrasında kadınlara yönelik hangi destekler veriliyor? Afetten etkilenen çocuklara yönelik neler yapılıyor? Engelliler ve yaşlıların afet sonrasındaki durumları nasıl?

Paylaş
Dosyayı İndir

6 Şubat 2023’te Türkiye iki büyük depremi aynı gün yaşamıştır. Biri saat 4.17 ve diğeri de 13.24’te merkez üsleri Pazarcık (Kahramanmaraş) ve Elbistan (Kahramanmaraş) olan iki büyük depremin büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olarak kaydedilmiştir. 8 Şubat 2022’de Resmi Gazete’de depremden etkilenen on bir ilde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa) üç ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmiştir.

Deprem maddi zarar, fiziksel yıkım ve ölüme neden olmanın yanı sıra hayatta kalanlar için ciddi sorunlara yol açmaktadır. Deprem risk grupları olarak nitelendirilen yaşlı, çocuk, kadın ve engelliler için yaşam koşullarını daha da zorlaştırmaktadır. Özellikle afet sonrasında yaşanan travmalar risk gruplarının yaşam kalitesini düşürmüştür. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının (ASHB) görevlileri (sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog, çocuk gelişimcisi, hemşire vb.) afetin ilk dakikasından itibaren risk grupları için seferber edilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı...

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın..